Greenfood storsatsar på miljösmart odling i städer
9 Mar 2022

I takt med att jordens befolkning ökar, minskar också ytan att odla på. Vertikala odlingsmetoder, kombinerat med teknologi som artificiell intelligens, är en lösning för att möta utmaningen kring framtidens matproduktion. Odlingar kan anläggas i urbana områden och förse konsumenter med grönsaker lokalt och effektivt, dygnet runt och året om.
Nu tar livsmedelskoncernen Greenfood och foodtech-startupen Agtira tillsammans ett stort steg mot en mer resurseffektiv och hållbar matproduktion. Företagen har tecknat en avsiktsförklaring om att etablera urbana odlingssystem på tio strategiska platser runt om i Sverige. De urbana odlingarna ska tillgodose svenskarnas ökade intresse för närproducerad och hållbar mat.
– Den här teknologin är en del av en hållbar framtid. Genom att kombinera tech med vertikalodlingar kommer dessa tio urbana odlingssystem både minska livsmedelstransporterna, minska vattenförbrukningen och öka självförsörjningsgraden lokalt, säger Ted Stenshed, VD på affärsområdet Greenfood Fresh Produce.
Vertikal odling i urbana miljöer bygger på höjden. Fördelen med denna typ av odling är flera; dels behövs inte direkt solljus utan odlingen försörjs med LED belysning, dessutom används 95 procent mindre vatten jämfört med konventionell odling. De nya odlingssystemen utvecklas och byggs av Agtira. Företaget har uppdraget att etablera och driva produktionsenheterna som sedan, via Greenfoods etablerade distributionsnät, förser kunder med grönsaker.
– Med hjälp av modern teknologi kan vi tillsammans producera mer hälsosam och mer hållbar mat, runt om i Sverige. Smarta odlingssystem kommer att spela en central roll i Sveriges framtida utveckling av hållbart producerad mat, säger Mattias Gemborg, VD på Agtira.
– Innovation har aldrig varit viktigare. Hela livsmedelsbranschen behöver ta viktiga steg mot en hållbar utveckling. Därför fortsätter vi etablera samarbeten och partnerskap för att stärka och dela vår innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt, säger David von Laskowski, VD och koncernchef för Greenfood Group och Picadeli.
Greenfood har länge använt innovation och teknologin för att växa och skala upp sin verksamhet. Koncernens foodtechbolag Picadeli har till exempel utvecklat ett ordersystem som använder artificiell intelligens (AI) för att skapa skarpa, träffsäkra prognoser och minska matsvinnet i sina salladsbarer. Det nya odlingssystemet från Agtira använder också AI, men för att optimera tillväxt, kvalitet och kontroll hos produkterna som odlas. Systemets sensorer analyserar data med stor precision och kan förutse problem i skörden.
9 Mar 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Årets Sommarjobbare– tillbaka efter pandemin
"Nu ser vi så klart att det är ännu viktigare att visa upp vilka möjligheter branschen ger till unga och ambitiösa medarbetare"
-
Hon är restaurangbranschens vardagshjälte 2022
Nyinstiftat pris för hotell- och restaurangbranschen
-
Stockholmshotell inreder en Elvis-svit
"Vi vill vi skapa en extra häftig upplevelse av här"
-
Drinkrecept: Sveriges Bästa Gin & Tonic 2022
Sju olika recept från finalisterna i tävlingen Sveriges Bästa Gin & Tonic
-
Över 40 restauranger på årets Lollapalooza
"I VIP-området flyttar några av Stockholms kändaste krogar in"
-
Totalrenovering av Scandichotellet i hamnen
Bygger skybar och relaxavdelning på våning 17 med utsikt över vattnet, ett nytt gym samt en ny restaurang.
-
Svenska Möten startar kockutbildning med fokus på hållbarhet
"Den här utbildningen blir något konkret vi gör för att få fler anläggningar att inspireras och påverkas vad gäller hållbarhet inom mat och dryck"