Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Gothia Towers har öppnat det tredje tornet

 
 

När nya Tower 3 öppnade sina återstående våningar den första februari blev hotelltrion Gothia Towers komplett. Det hundra meter höga tornet är Göteborgs högsta byggnad och innehåller 475 hotellrum. Festvåningen Imagine på 29:e våningen är kronan på verket.

Gothia Towers, som ägs och drivs av Svenska Mässan Stiftelse, är hotellet som växer. Den ursprungliga byggnaden från 1984 har blivit till en trio som ger Göteborg en ny, mäktig skyline. Läget utmed evenemangsstråket i centrala Göteborg, och i direkt anslutning till Svenska Mässan, Liseberg och Scandinavium, gör Gothia Towers attraktivt både för affärsresenärer och barnfamiljer.

2001 kompletterades hotellet med ett andra torn och 400 nya rum. Ifjol invigdes en påbyggnad på det första tornet, det 5-stjärniga Upper House med tillhörande spa, relax och  fitnessavdelning och gourmetrestaurangen Upper House Dining, som intagit plats tio i White Guides nordiska mästarklasslista.

Den första februari i år var det tredje tornet komplett, även om invigningen ägde rum redan i december 2014. Då öppnade våningarna 20-27, som de sista i nybyggnaden.

I Tower 3 ligger fokus både på fest och familj.
Byggnaden innehåller 475 nya flexibla rum som är anpassade för familjer. På 20:e våningen finns också fyra femstjärniga sviter, och konferensrum på våning 28 samt våning 2.

- Våra rum är flexibla och anpassade för familjer. Här ställs höga klimatkrav med snabb anpassning för 1-4 personer. Möblerna är robusta och tåliga och material har förstärkts i gångstråket genom rummet. I familjerummen finns en bäddsoffa, designad av vår inredare Lars Helling, som ger extrabäddar för 1-2 personer, säger Patrik Albertsson, projektledare på Svenska Mässan.

Högst upp på 29:e våningen i Tower 3 ligger den exklusiva festvåningen Imagine.

- Vi öppnade festvåningen innan jul då vi arrangerade julbord och julfester här. Bröllop är annars något vi riktar in oss på. Imagine, med plats för 300 personer, erbjuder en unik miljö för bröllop och fest, säger Sylvia Karnerfors, sales manager på Svenska Mässan.

Imagine öppnade den första december och hittills har man serverat både julmat och nyårssupéer. Men restaurangen servar även hotellet och fungerar som frukostmatsal för skyrummens gäster. Dessutom erbjuder man fika, lunch och middagar efter önskemål till konferensgäster.

- Vår ambition är att jobba med så lokalproducerade råvaror som möjligt. Vi väljer också ekologiskt i den grad vi kan, säger Karl Åkesson, köksmästare event och catering på Gothia Towers, som ansvarar för restaurangen ihop med Fredrik Andersson, Sous Chef.

Med placering högst upp i Göteborgs högsta byggnad blir utsikten något utöver det vanliga. Både från matsalen och köket ser man stora delar av Göteborg.

- Visst är det en häftig utsikt! Det är en fantastisk bonus, även för oss som jobbar här. Även lokalen är härlig i sig med en loungedel och en matsalsdel. Vi har öppnat upp köket mot matsalen vilket gör att vi gärna serverar mat ”i luckan”. Kockarna får då en trevlig dialog med gästerna, säger Karl Åkesson.

Ljudisoleringen mellan festvåningen och de underliggande hotellrummen har varit en av de byggtekniska utmaningarna.

- För att klara bullerkraven har vi ett specialbjälklag i två skikt. Isoleringen som bland annat består av bullermatta och lecakulor, gör att bjälklaget är en halvmeter tjockt. I detta utrymme passade vi på att placera avloppsrör från restaurangköket, vi slapp alltså att dra rören i våningen under. Även glasfasaden är extraisolerad så att inte ljudet ska vandra ner genom väggarna.

Bland övriga byggtekniska utmaningarna nämner Patrik Albertsson den ovanliga gjutmetoden, hissarna och anslutningen av gångbroarna mellan tornen.  De tre tornen binds nu samman med två inglasade broar 55 meter över markytan där vardera bro är 24 meter lång.

Tornets 90 meter höga kärna - eller stomme - är gjuten med en nygammal produktionsmetod, glidformsgjutning. Den stabiliserande skarvfria mittkärnan står på en 1,8 meter tjock bottenplatta.

Den gjutform som användes var 1,20 meter hög och lyftes kontinuerligt. Produktionstakten var 3-3,5 meter per dygn och totalt 44 personer arbetade dygnet runt med att gjuta Gothia Towers kärna.

I kärnan har man placerat gästhissar, trapphus, installationsschakter, servicehissar och servicerum. Servicerummen gör att man slipper tvättvagnar direkt i hotellkorridorerna.

Alla tre torn har samma form.

- Varför skulle vi ändra på ett vinnande koncept? Den stympade triangeln är genialisk. Den möjliggör ett rymligt hisstorg och skapar korta korridorer med ljusinsläpp med fönster på kortsidorna. Tornens triangelform gör så att man slipper insyn mellan tornen, säger Patrik Albertsson.

Att logistiken i och runt hissarna fungerar är viktigt i en sådan hög byggnad som Tower 3. Hotellgästerna vill inte vänta för länge på hisstransporter.

- Detta är något vi tagit till oss. Vi har lyssnat på gästernas önskemål och just hisslösningen har varit ett av våra fokusområden.

Torn tre har därför utrustats med sju gästhissar, fem invändiga och två utvändiga panoramahissar. Panoramahissarna går med en hastighet av 3,5 meter per sekund.

- För att få plats med fem invändiga hissar i rad var vi tvungna att göra torn tre 60 centimeter bredare än de övriga tornen. Så det här tornet är inte bara högst, det är bredast också.

Något annat som är viktigt för dagens hotellgäster är uppkopplingar för telefoner och datorer.

- Vi har satsat på snabba system och täta antenner för wifi och 3G/4G för att kunna erbjuda en bra mobiltäckning.

Gothia Towers har fått en ny kompletterade reception i det nya tornet för att underlätta incheckning. Den är en del av den nya lobbyn Gothia Avenue, ett 262 meter långt inomhusstråk som förbinder Korsvägen med Liseberg och Focus köpcentrum. I Gothia Avenue ligger också hotellets nyaste restaurang. Twentyfourseven är en dygnet runt-öppen restaurang med ett ”grab n´go”-koncept. Här finns allt från mackor och goda viner till tandborstar och strumpor. På storbilds-TV visas dagens sporthändelser.

Hela anläggningen, bestående av Gothia Towers och Svenska Mässan, är med sin totala yta på 181 000 kvadratmeter ett av Europas största helintegrerade hotell-, mäss- och konferensanläggningar.

Text: Susanne Bengtsson

Gothia Towers tredje torn invigdes i början av februari. Gothia Towers tredje torn invigdes i början av februari.

Fakta, Tower 3:

Det nya tornet är 100 meter högt och därmed Göteborgs högsta hus. Enbart Lisebergstornet med sina 116 meter är högre i Göteborg.

Här finns konferensrum (våning 28 samt våning 2), hotellrum samt festvåningen Imagine högst upp, på 29:e våningen, med plats för 300 personer.

475 nya hotellrum.

Tower 3 har sammanlagt tio hissar.

Arkitekter: White, Abako Arkitektkontor och Lars Helling Arkitekter.

Byggstart var i oktober 2011. Klart i december 2014. De sista våningarna öppnar den 1 februari 2015.

 

Trion är komplett, Gothia Towers tredje torn är nu klart. Trion är komplett, Gothia Towers tredje torn står nu klart.

FAKTA GOTHIA TOWERS

  • Ägs av Svenska Mässan Stiftelse.

  • 41 000 kvadratmeter upplevelseyta, 1200 förstklassiga hotellrum och sviter samt 8 barer och restauranger.

  • Första tornet, nu Tower 2 (mittentornet), invigdes 1984. Förra året byggdes detta torn på med sex våningar och har nu en höjd av 82 meter. Här finns det 5-stjärniga hotellet Upper House, tre våningar med SPA, relax och fitness, utomhuspool med glasgolv 50 meter ovanför marken.

  • 2001, lagom till EU-toppmötet i Göteborg, stod andra tornet, nu Tower 1, klart.

  • 1991 tog Svenska Mässan över driften av hotellet. 2007 tog man även över driften av hotellets restauranger.

  • Gothia Towers certifieras enligt den internationella miljöstandarden BREEAM