Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Gothia Towers blir nordens största hotell

 
Illustration: Karin Björning Engström, White arkitekter. Illustration: Karin Björning Engström, White arkitekter.

De tre tornen binds samman med tre broar i glas, 55 meter över marken. Foto: Anton Granhus. De tre tornen binds samman med tre broar i glas, 55 meter över marken. Foto: Anton Granhus.

1 200 rum, varav 49 av dem är femstjärniga. Utvändig pool med utsikt mot Liseberg och en restaurang som siktar mot två stjärnor i Guide Michelin. Den 1 januari 2015 ska bygget av Gothia Towers i Göteborg vara färdigt och allt stå klart.

Gothia Tower är redan sedan tidigare ett landmärke­ i Göteborg, beläget mitt emellan nöjesparken ­Liseberg och Scandianvium och integrerat i Svenska­ Mässan. Hotellet blir nu Nordens ­största och ett av Europas fem största. För inredning och design står den norske arkitekten Lars Helling som får många ­lovord från hotellets verkställande direktör Petter Ullberg.

Gothia Towers vd Petter Ullberg. Foto: Gothia Towers. Gothia Towers vice vd Petter Ullberg. Från och med sista september tillträdde Daniel Stenbäck (fd vd för Clarion Post) som vd Gothia Towers i Göteborg.
Foto: Gothia Towers.


– Lars är ”rock’n roll-arkitekten” när det gäller hotell i Norden. Trots att han säger att han snart ska gå i pension, har han full kontroll­ på trender och mode i hotellvärlden, säger Petter Ullberg.
Själv är han en korsning mellan Petter Stordalen och Arthur Buckhardt. Inte lika braskande som Petter, men lika fokuserad på detaljer och genomförande som Arthur. En bra kombination som han har utnyttjat vid uppförandet av det stora hotellet i Göteborg.
Han har ytterligare en sak gemensamt med Petter – han bjuder på sig själv.
– Jag ska vara förste man ut i den nya glaspoolen på utsidan av hotellets 19:e våning, ler Petter Ullberg.

I slutet av september invigdes den utanpåhängande utomhuspoolen som är en del av Upper house Spa-avdelning högst upp i Gothia Towers andra torn. Den rymmer 30 000 liter vatten – och om Petter Ullberg var först ut att prova den eller inte förtäljer inte historien… Foto: Gothia Towers. I slutet av september invigdes den utanpåhängande utomhuspoolen som är en del av Upper house Spa-avdelning
högst upp i Gothia Towers andra torn. Den rymmer 30 000 liter vatten – och om Petter Ullberg var först ut att
prova den eller inte förtäljer inte historien… Foto: Gothia Towers.


Las Vegas
Han är inte rädd för att avslöja att idén till det tredje tornet föddes i Las Vegas.
– Det var där vi fick vi information om hotellet Marina Bay Sands i Singapore. Tre torn och en plattform på toppen mellan de tre tornen med park, restaurang och badfaciliteter. Vi nöjer oss med tre torn med broar emellan och en pool mitt på väggen på det ena av tornen.
Gothia Towers utökas med ett nytt torn öster om de två första. Det nya tornet blir 29 våningar högt med hotellrum. Utöver detta har tornet i mitten byggts på med sex våningar.
– Vi fann att tornet var så solitt byggt att det inte var förenat med några risker att bygga på det. Så då tog vi tillfället i akt.

Avenyn
Avenyn är ett begrepp för de som bor i Göteborg. Här är det ­möjligt att äta och dricka gott, och att shoppa. På bottenvåningen av de tre planen ska Ullberg återskapa en aveny i miniformat.
– Det kommer att bli en lång gata – aveny – där vi självklart ska ha vår reception, men också andra ­förströelser. I ena änden blir det en liten chokolateria. Vi ­använder mycket choklad på hotellet, så då kan vi ju göra den själv och samtidigt sälja till våra gäster. Vi ska även ha en blomsterbutik. Vi omsätter trots allt blommor för 2,3 miljoner kronor här i huset under ett år. Hittills har vi lagrat blommorna i källaren. Nu ska de upp och fram! Det ska vara möjligt att äta på vår ­restaurant West Coast (rekommenderas) och i den nya ”änden” ska det bli ­aktiviteter för barn och ungdomar. Vi letar efter en sponsor av ­typen Sony eller Apple, avslutar Petter Ullberg om konceptet.
Den 1 januari 2015 kommer hela Gothia Towers att stå klart. Petter Ullberg är då ute ur bilden vad gäller driften av Gothia ­Towers och en era är därmed över.
Ny vd för Gothia Towers från den 30 september är Daniel Stenbäck, som lämnat samma befattning på Clarion Post.
– Jag blir hans assistent under avslutningsskedet av byggprojektet i min roll som vice vd i Svenska Mässan, ägare till Gothia Towers, avslutar Petter Ullberg.

Från och med sista september tillträdde Daniel Stenbäck (fd vd för Clarion Post) som vd Gothia Towers i Göteborg. Petter ­Ullberg kvarstår som vice vd i Svenska Mässan Stiftelse med ­ansvar för färdig­ställandet av Gothia Towers byggnation som pågår fram till mars 2015.


Text: Anton Granhus Översättning: Catharina Olsson-Lindh