Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Gin i mästerkockens lyxiga smörgåstårta

 
  • Sofia Henrikssons recept på smörgåstårta med ginpicklad gurka.

    Sofia Henrikssons recept på smörgåstårta med ginpicklad gurka.

  • Sofia Henrikssons smörgåstårta.

    Sofia Henrikssons smörgåstårta.

Föregående
Nästa
 
Ginmarinerad gurka är hemligheten i mästerkocken Sofia Henrikssons lyxiga smörgåstårta. Denna skapelse har smak av räkor, hummer och brynt smör passar till de flesta högtider.

Smörgåstårtan har en lång tradition i Sverige och anknyter till våra öppna smörgåsar med mycket dekoration. Den blev populär redan på 40-talet och har genomlevt olika tidsåldrar med olika ingredienser. Här gör mästerkocken Sofia Henriksson en smakrik smörgåstårta med lyxig touch av Hendrickspicklad gurka, caviar och hummer.

Lyxig smörgåstårta med ginpicklad gurka

Hendrickspicklad gurka
Du behöver:
Gurka- Vatten- Salt- Socker- Hendrick’s Gin

Så gör du:
1. Skiva gurkan tunt på längden, förslagsvis med hjälp av en osthyvel.
2. Blanda vatten med lite salt och socker i en skål. Toppa med en skvätt Hendrick’s Gin.
3. Lägg i gurkskivorna och låt stå i marinaden någon timme.



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hela receptet och beskrivning på alla komponenter i smörgåstårtan:
 

INGREDIENSER:

·          1 pkt landgångsbröd

·          4 dl vispad creme fraiche

·          2 gurkor

·          1 knippe rädisor

·          2 dl räkor, skalade

·          1 burk caviar

·          1 knippe gräslök

·          1 rödlök

HUMMERRÖRA

·          2 dl hummerkött (motsvarar ungefär 2 humrar)

·          1 tsk tabasco

·          1 dl tärnat äpple, granny smith

·          1 dl majonäs

·          2 msk vispad creme fraiche

·          1 msk finhackad gräslök

·          50 g smör

·          1 citron

·          Svartpeppar

·          Salt

RÄKRÖRA

·          2 dl räkor, handskalade

·          100 g färskost

·          1 msk majonäs

·          2 msk vispad creme fraiche

·          3 msk stenbitsrom

·          1 citron, zest + 1 tsk saft

·          1 msk pepparrot, finriven

·          1 dl finhackad dill

·          1 nypa cayennepeppar

·          Salt

·          Svartpeppar

 


TILLAGNING

1.        Räkröra: Skala räkorna och hacka grovt. Blanda med övriga ingredienser till räkfyllningen. Ställ kyld så länge.

2.        Hummeröra: Bryn smöret och låt svalna. Skala humrarna och hacka upp till en röra. Blanda alla ingredienser och rör sist ner det brynta smöret.

3.        Varva bröd med varannat lager hummeröra och varannat räkröra. Täck till sist tårtan med ett lager vispad creme fraiche. Dekorera med gurka, räkor, caviar, rädisor och gräslök.

    ----------------------------------------------------------------------


Recept på en klassisk Hendrick´s G&T att servera till:
Hendrick’s Gin and Tonic
Du behöver:-
6 cl Hendrick’s Gin-12 cl Tonic-Gurkskivor-Is

Så gör du:
1. Fyll ett glas med is
2. Häll i Hendrick's Gin och därefter valfri Tonic
3. Dekorera med gurkskivor





Av: Annika Rådlund Källa och foto: Nigab