Gemensam livsmedelsupphandling för 400 miljoner ska ge mer ekologisk och vällagad mat
30 Jun 2014
Upphandlingen utformas så att små lokala producenter har möjlighet att lägga anbud på upphandlingen. Den ställer även stora krav på exempelvis god djurhållning, att användningen av antibiotika är i princip obefintlig och att anbudsgivarna ska uppge vilka leverantörer de använder.
Målet är att kommunerna ska använda mer lokala och ekologiskt producerade råvaror och livsmedel.
– Genom smart upphandling möjliggör vi för våra kockar att använda mer lokalt och ekologiskt producerade råvaror. Genom att upphandla tillsammans kan det också göras till en lägre kostnad, säger Anna Ljungdell (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn och ordförande i Södertörns upphandlingsnämnd.
– Haninge använder redan idag en stor del ekologiska och lokalt producerade livsmedel i våra verksamheter, men vi strävar efter att öka den andelen. Våra kockar efterfrågar sådana råvaror och vill laga närproducerad mat från grunden, säger Martina Mossberg (M), kommunstyrelsens ordförande i Haninge och vice ordförande i Södertörns upphandlingsnämnd.
Värdet på upphandlingen är drygt 400 miljoner kronor, vilket är den beräknade kostnaden för inköp av livsmedel i de tre kommunerna under fyra år.
Fakta
Samordnad varudistribution: Åtta kommuner på Södertörn står i startgroparna för införandet av samordnad varudistribution som innebär att alla varor transporteras till en logistikcentral. Där samlastas varorna och transporteras till verksamheterna i alla kommuner. Det gör det möjligt även för mindre aktörer i livsmedelupphandlingen att lämna anbud eftersom de bara behöver leverera produkter till en plats.
Request for information (RFI): I livsmedelsupphandlingen används så kallat RFI, där förfrågningsunderlaget publiceras i ett webbaserat verktyg för en remissrunda och där potentiella anbudsgivare kan kommentera underlaget. Upphandling Södertörn kommer att analysera kommentarerna, utforma förfrågningsunderlaget och därefter publicera den slutgiltiga upphandlingen hösten 2014.
30 Jun 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"