Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Gårdsbutikernas dag, Wine & Beer Tasting samt smakinspiration under årets Stora Nolia i Umeå

 
  • Ulrika Davidsson, kokboksförfattare, kostrådgivare och matkreatör, även känd från Nyhetsmorgon på TV och bakinspiration med mästerkonditorn Roy Fares på Stora Nolea i Umeå.

    Ulrika Davidsson, kokboksförfattare, kostrådgivare och matkreatör, även känd från Nyhetsmorgon på TV och bakinspiration med mästerkonditorn Roy Fares på Stora Nolea i Umeå.

  • Under fredag 11 augusti blir det Gårdsbutikens dag med skördemarknad där ett antal lokala gårdsbutiker kommer att sälja säsongens varor.

    Under fredag 11 augusti blir det Gårdsbutikens dag med skördemarknad där ett antal lokala gårdsbutiker kommer att sälja säsongens varor.

Föregående
Nästa
 
Under årets Stora Nolia i Umeå, som äger rum 5-13 augusti,  kommer det att finnas en välfylld mathall med bland annat Wine & Beer Tasting. Gårdsbutikernas dag med skördemarknad äger rum fredagen den 11 augusti. 

På mässområdet kommer det att finnas en rad restauranger och den smakintresserade kan ta del av flera inslag på köksscenen som ligger intill stora scenen i hall 8. Där tar bland annat mästarkonditorn Roy Fares och kokboksförfattare, kostrådgivare samt matkreatören Ulrika Davidsson plats på scenen.

I Hall 7 kommer matutställarna att samlas och där presenteras korv, smakrika ostar, nybakt bröd, delikatesser, härliga konditorivaror men också sylt och saft.
Mycket är lokalproducerat, som småskaligt närproducerade charkuterier, samiska glödkakor som görs på plats, honung från närområdet, ostar från gårdsmejerier och mat som lagas i mathallen.

Smakar från olika delar av världen kommer sprida sin doft med allt från bland annat thaimat, mexikanskt, grekiskt, spanskt till samiskt och finskt.
– Vi kommer att sälja den traditionella rätten tacotallrik på ett otraditionellt vis. I vår stora monter kommer vi att gå all in med sombrerohattar, pinjatas, kaktusar, girlanger, belysning och mexikans traditionell musik, säger utställaren Oskar Norgren-Hansson.

Dessutom finns kvalitetslakrits, finchoklad och annat godis att ta del av. För den hugade finns även glass och här kan den riktigt sugne sleva i sig en hel hink fylld med mjukglass.

Under fredag 11 augusti blir det Gårdsbutikens dag med skördemarknad där ett antal lokala gårdsbutiker kommer att sälja säsongens varor, som grönsaker, kött, fläskburgare, barkbröd, svamp, ost, bröd, sylt, saft och marmelad, men också killingskinn och andra skinnprodukter. Gårdsbutikerna hittar du utanför mässhall 1 under hela fredagen.

För första gången kommer Wine & Beer Tasting till Umeå, som blev mycket uppskattat och uppmärksammat under mässan i Piteå förra året. Den ligger i anslutning till mathallen och drivs i år av Nils Koch. Där serveras inte bara vin och öl utan även bland annat tunnbrödsrullar, tapastallrikar, sallader och skaldjurbakelser. Det blir även varm mat och veganmat. Han menar att man äter mycket med ögonen.

– Jag har varit med på Stora Nolia i 22 år och drivit krog i över 40 år och har egen vinimport. Det är viktigt att det blir en symbios mellan mat och dryck så att det blir en upplevelse. Det blir väldigt häftigt. Vi har vinimportörer och ölbryggeri i ryggen. Bland annat har vi ett mousserande vin med bladguld i, samt ett mousserande vin som vunnit pris, säger Nils Koch.

Det blir också underhållning för besökarna då Henrik Baer underhåller vid serveringen flera av dagarna.

För den specifikt ölintresserade finns Svenska Hembryggareföreningen på plats.
De är en ideell organisations med cirka 2500 medlemmar i hela landet som sprider kunskap om traditionell bryggning i hemmet, utbildar i provning och bedömning av öl och samlar intresserade hembryggare. De finns med under höstens Nolia Beer men kan träffas redan på Stora Nolia.

På köksscenen blir det bakinspiration med mästerkonditorn Roy Fares. Han är inte bara en av Sveriges främsta konditorer och författare till flera prisbelönta böcker utan också en av domarna i tv-programmet Dessertmästarna.

Till köksscenen kommer även Ulrika Davidsson, kokboksförfattare, kostrådgivare och matkreatör, även känd från Nyhetsmorgon på TV. Hon kommer att föreläsa och inspirera till en hälsosam lågkolhydratkost och förklarar hur viktigt det är att äta en kost som ger energi och inte tar energi.


Fakta Stora Nolia:

Stora Nolia är en nio dagar lång folkfest och Sveriges största besöksmässa med cirka 100 000 besökare och 800 utställare varje år. Under mässan omsätter besökarna cirka 400 miljoner kronor, vilket motsvarar 44 miljoner om dagen. I år hålls mässan i Umeå och öppnar 5 augusti. Vartannat år hålls mässan i Piteå.

Tidpunkt: 5–13 augusti 2017
Plats: Umeå


 www.storanolia.se

Företaget Nolia AB arrangerar mässor, konferenser och andra event. De erbjuder även konsulttjänster som projektledning samt uthyrning av möbler och annan utrustning. Varje år arrangerar de cirka 15 stora publik- och fackmässor i Norrland där Stora Nolia är den största.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Stora Nolia
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Anmäl dig här!