Fredrik Schelin ger ut ny bok om Champagne och andra bubblor
15 Okt 2021
I sin nya bok låter Fredrik Schelin oss följa med på en inspirerande smak- och kunskapsresa bland världens vindistrikt – allt från Frankrikes klassiska champagnegårdar till producenter av andra minst lika goda mousserande viner som Cava, Prosecco, Crémant och Cap Classique.
Fredrik Schelin tar läsaren med på en färd från Frankrike till Italien, Tyskland och Sydafrika, och sist men inte minst till nytänkande, moderna svenska vinmakare som också producerar mousserande vin. Det ger en inblick i biodynamisk odling och klimatförändringarnas inverkan på champagneproduktionen - och han lär ut skillnaden på bubbel och bubbel – champagnemetoden, olika druvor, lagring och terroir.
– För mig är det oerhört viktigt att tvätta bort snobbstämpeln kring champagne och bubbel. Jag vill visa att extraordinära bubblor finns i alla prisklasser och är något som vi alla har rätt att njuta av, säger Fredrik Schelin.
I boken kan du bland annat läsa om skillnaden mellan Champagne och prosecco, att alla mousserande viner i Frankrike som tillverkas utanför Champagne enligt traditionell metod heter crémant. Att Dom Pérignon var en munk som levde i början av 1700-talet och att Sverige firar 20 år som officiellt vinland. Det bjuds även på en lista över 100 utvalda och betygsatta champagner.
I boken finns ett stort antal vinodlare personligt presenterade och tips på hur man på trevligast sätt reser runt bland vingårdarna i de olika distrikten samt information om vilka producenter och vinhus som är värda ett besök.
– Jag delar jag även med mig av några av vingårdarnas personliga familjerecept, tips på hur du kombinerar mat och dryck, om hemmaprovning, sabrering, glasets betydelse, och så ett helt kapitel om alkoholfritt, säger Fredrik Schelin.
Champagne och andra bubblor utkommer den 7 oktober på The Book Affair.
Av: Annika Rådlund Källa: The Book Affair
Foto: Raphael Cameron illustrationer: Sara Cameron
15 Okt 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"