Fredagskocken Mattias Larsson tipsar om tillbehör till blodpuddingen
22 Aug 2017
Serveringsförslag:
Blodpudding med morot, spetskål, ingefära och björnbär
(4 personer)
8-12 skivor blodpudding
4 morötter à cirka 125 g, skurna i bitar om 1 cm
250 g spetskål skuren i bitar om 2 cm
1 tsk färskriven ingefära-
Rårörda björnbär (alt. rårörda lingon)-
150 g björnbär, frysta fungerar utmärkt
½ dl strösocker
Blanda björnbär med socker och låt marinera i cirka 20 minuter. Rör runt med jämna mellanrum. Stek morötter i en klick smör på medelhög temperatur cirka 3 minuter. Tillsätt spetskål och ingefära, stek vidare i cirka 2 minuter. Smaka av med en nypa salt. Stek blodpudding enligt anvisning på förpackningen. Servera blodpudding med grönsaker och rårörda björnbär.
Blodpudding med bakad morot samt citrusmarinerad vitkål och fänkål (4 personer)
8-12 skivor blodpudding
4 morötter à cirka 125 g, skurna i bitar om 1 cm
200 g vitkål, finstrimlad
1 fänkål, finstrimlad
1 msk pressad citronjuice
½ dl pressad apelsinjuice
1 msk flytande honung
olivolja, smör och salt
Lägg morötter i en ugnsfast form och blanda med lite olivolja och salt. Ugnsbaka cirka 30 minuter på 200°C tills de har fått en fin rostad yta. Marinera vitkål och fänkål i citrusjuice, honung och lite salt i cirka 15 minuter. Stek blodpudding enligt anvisning på förpackningen. Krama ur vätskan från kålsalladen och servera till nystekt blodpudding och rostade morötter.
Blodpudding med stekt bacon, palsternacka, äpple och lök samt rårörda lingon (4 personer)
8-12 skivor blodpudding
8-12 skivor bacon
1 äpple, klyftad
1 röd lök, klyftad-
500 g palsternacka, skuren i bitar om 1 cm
smör och salt
Till servering:
Rårörda lingon
Värm en stekpanna till medeltemperatur och stek palsternackan i smör 3-4 minuter tills den har fått enfin rostad yta. Lägg ner äpplen och rödlök och stek vidare ett par minuter tills äpplena och rödlöken är mjuka med ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt. Knaperstek bacon och stek blodpudding enligtanvisning på förpackningen. Servera blodpudding med bacon, palsternacks- och äppelfräs ochrårörda lingon.
22 Aug 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"