Fredagskocken Mattias Larsson leder champagneweekend på hotell
25 Maj 2018
Sverige ligger på topplistan över de länder i världen som dricker mest champagne per capita. Trots det är det få som känner till hur väl den mytomspunna drycken passar som måltidsdryck. Det vill nu FredagskockenMattias Larsson, en av landets främsta kockprofiler, ändra på. Den 2 till 3 juni håller han i en bubblande helg på Körunda utanför Stockholm, dedikerad till några av de bästa champagnerna tillsammans med en femrättersmeny.
– Sverige är ett champagneälskande land. De senaste tio, tjugo åren har champagnen gått från en lyxprodukt för några utvalda få till att få en nästan folklig status. De flesta dricker den som en välkomstdryck före maten, vilket är utmärkt. Men champagne fungerar nästan ännu bättre som måltidsdryck, säger Mattias Larsson.
Hemligheten ligger delvisi syran, menar Mattias Larsson. Champagnens komplexa smak gör den väldigt flexibel. Därtill kommer kolsyrans bubblor, som rensar smakpaletten mellan måltiderna. På Körunda kommer Mattias Larsson att bjuda på champagne från det klassiska champagnehuset Bollinger, som med sitt sortiment av fylliga exemplar lämpar sig särskilt väl till även kraftfull mat.
- Med Bollinger kan vi erbjuda gästerna champagne av riktig toppkvalitet. Gästerna kommer att få njuta av deras förmåga att balansera både elegans och kraft på ett fantastiskt sätt, säger Mattias Larsson.
Dagen inleds med en föreläsning och provning, där deltagarna får lära känna den mytomspunna dryckens olika nyanser. Någon förkunskap är inte nödvändig.
– Det här är en alldeles särskild upplevelse som vi vill erbjuda våra gäster. Människor söker ofta efter något som adderar kunskap och djup till deras njutning. Att komma hem till oss och dricka champagne under den första riktiga sommarhelgen är ett perfekt sådant tillfälle, säger Lotta Wahlstedt, som driver Körunda.
25 Maj 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"