Fräscha citrondrinkar
19 Apr 2017
Prova gärna dessa härliga drinkar baserade på Limoncello di Capri.
CAPRI DI TONIC
En fräsch sommardrink som bäst serveras i kanna. Börja med att hälla upp valfri mängd Limoncello di Capri. Stänk sedan i lite tonic, addera mynta, citronskivor och massor av is.
1 del Limoncello di Capri
4 delar Tonic water
Myntablad
Citronskivor
Massor av is
LIMONCELLO & BUBBLES
En enkel men exklusiv drink perfekt för soliga sommardagar. Häll i Prosecco och Limoncello di Capri efter smak. Toppa med frysta hallon.
1 del Limoncello di Capri
5 delar Prosecco
2–3 st frysta hallon
CAPRI SOUR
En somrig smaksensation.
Grunda med lovlig mängd Limoncello di Capri. Blanda i en äggvita, färskpressad citron och sockerlag. Skaka med is, häll upp och toppa med tre droppar Angostura.
1 del Limoncello di Capri
1/2 del sockerlag
1/2 del färskpressad citron
1 äggvita
Massor av is
3 droppar Angostura
Limoncello di Capris historia
För ungefär 100 år sedan serverade Vincenza Canale drycken Limoncello till sina hotellgäster på ön Capri i Italien. Sorrentoregionen har en lång citrushistoria. Under den grekisk/romerska perioden planterade man citronträd för att göra området vackrare. Under 1600-talet använde Jesuiterna citron som desifekttionsmedel mot kolera så citronen har alltid varit en stor del av regionens historia.
Idag är citronlikören en välkänd och omtyckt dryck i såväl Italien som i resten av världen. Limoncello görs endast på ovala Sorrento-citroner från Sorrento-halvön och Capri.
Det är enbart det gula, yttre från skalet som används till drycken och det är viktigt att citronerna skalas inom 48 timmar efter skörden. Drycken ska serveras väl kyld.
Limoncello di Capri kom till under 1800-talet på den italienska paradisön Capri och det legendariska hotellet Mariantonia, som då ägdes av nonna Vincenza Canale.
Där brukade hon bjuda på sin egen limoncello och besökare från världens alla hörn utvecklade snart en förkärlek till att avnjuta ett iskallt glas i den capresiska solnedgången.
Vincenza Canales limoncello blev snabbt ett vida omtalat fenomen, men det dröjde faktiskt ända till 1988 och nonna Canales barnbarn Massimo innan Limoncello di Capri blev kommersiellt. Fortfarande med samma recept, fortfarande gjort på samma sätt.
Det som gör Limoncello di Capri så unik, förutom dess historia, är att den är helt naturlig och görs på samma sätt som den alltid har gjorts: Utan färgämnen, utan tillsatser och med endast fyra ingredienser. Citronerna odlas i Sorrento och de allra bästa och sötaste körs sedan med båt till Capri. Där får citronskalen bada i ren alkohol innan socker och vatten adderas. Limoncellon hälls därefter upp i flaskor och skeppas ut över hela världen.
Familjen Canale är fortfarande med och äger Limoncello di Capri och man är det enda företaget i hela Italien som är involverade i hela produktionskedjan – från citronträd till färdig citronlikör. Samma limoncello som nonna Canale brukade bjuda på serveras än idag på Capris legendariska hotell Mariantonia.
www.berntsonbrands.se
Av: Annika Rådlund Källa: Berntson Brands
19 Apr 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"