Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Framtidens mat med Paul Svensson

 
Framtidens mat med Paul SvenssonKocken Paul Svensson samarbetar med American Express inom initiativet Food Conspiracy i syfte att utforska framtidens mat.

- Det som engagerar våra medlemmar engagerar också oss på American Express. Vi vill inspirera alla att uppleva mera och just nu ser vi ett stort intresse för mat. Därför startar vi initiativet Food Conspiracy för att utforska och dela med oss av framtidens matscen, säger Fredrik Sauter, VD American Express.

Inom Food Conspiracy har American Express teamat upp med stjärnkocken Paul Svensson. Tillsammans utforskar man framtidens mat på fyra teman: Gastrodemokrati, Food waste, Framtidens råvaror och Superlokalt.

Under våren har man arrangerat ett heldagsseminarium för restaurangbranschen och producerat en filmserie på fyra avsnitt där Paul åker ut i världen och träffar stjärnkockar och pionjärer som formar framtidens matscen. Filmerna är producerade av Thelma/Louise och utspelar sig i Mexico City, LA, San Fransisco, Berlin, Brighton och Göteborg. De visas just nu bl.a. i ett mediesamarbete med Bonnier News på DN, Di Weekend och Expressen.

Framtidens mat på fyra teman:

Gastrodemokrati: street food flyttar in på fine dining och fine dining flyttar ut i samhället med hemma-hos-restauranger. Det sker en demokratiseringsprocess av finmaten och många kockar ser sig som folkbildare. Köket och kockarna får en allt större betydelse för integration och hälsa.

Se avsnitt 1: Gastrodemokrati här

Food waste: cirka en tredjedel av all mat som produceras slängs. Hur kan restauranger ta ett större ansvar för att minska matsvinnet? Och går det att ha en målsättning om noll waste?

Se avsnitt 2: Food waste här

Framtidens råvaror:
forskning pågår globalt för att ta fram ett alternativ till kött genom articifiellt kött och invitrokött (labbodlat). Vi öppnar ögonen för nya råvaror som insekter och alger. Parallellt jobbar andra för att hitta substitut till ”massråvaror” som exempelvis ägg.

Se avsnitt 3: Framtidens råvaror här. 

Superlokalt: lokalt producerade råvaror har länge varit en trend i samhället. Men hur lokalt kan det bli? Går det att överleva på enbart råvaror från den region en restaurang verkar i? Och kan restauranger med nya metoder servera dagsfärska grönsaker från restaurangens egen trädgård?

Se avsnitt 4: Superlokalt här. 

Om Food Conspiracy – från foodconspiracy.se
Food Conspiracy är ett initiativ där vi tillsammans utforskar framtidens mat. Med Food Conspiracy vill vi inspirera och engagera alla er som på något sätt har ett matintresse, och även ge er en inblick i vad framtiden har att erbjuda. Oavsett om du är kock, journalist eller yrkesverksam inom branschen eller bara oerhört intresserad. 


American Express-koncernen grundades 1850 och är världens största kort- och reseföretag, noterat på New York Stock Exchange. Företaget har ca 62 000 anställda och ca 91 miljoner kortmedlemmar världen över. 

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer