Första nationella undersökningen om matsvinn i offentliga måltider
20 Sep 2019
Idag vet vi inte hur mycket mat som slängs inom offentliga måltider, mat som hade kunnat ätas om den hanterats annorlunda. För att få en uppfattning om hur stort problemet är och hur det ser ut i olika typer av verksamheter går Livsmedelsverket nu ut med en enkät till landets alla kommuner.
– Kommunerna har allt att vinna på att minska sitt matsvinn, både ekonomiskt och miljömässigt. Första steget är att sätta upp mål för hur mycket svinnet ska minska och börja mäta hur mycket mat som slängs, säger Karin Fritz på Livsmedelsverket, som är projektledare för kartläggningen.
Livsmedelsverket frågar efter hur mycket mat som kommunerna slänger inom skolan, förskolan och äldreomsorgen under fem vardagar. Frågorna handlar om svinnet i köken, i samband med serveringen och hur mycket mat som skrapas av från tallrikar. Som stöd för de som svarar på enkäten har Livsmedelsverket tagit fram en särskild mätmetod för matsvinn i offentliga måltider.
– Med undersökningen vill vi ta reda på mer om var i kedjan och inom vilka verksamheter som det slängs mest mat. Det ger både oss och kommunerna kunskap om var det är viktigast att sätta in insatser för att minska matsvinnet, säger Karin Fritz.
Många som arbetar för att minska matsvinnet kan ha nytta av resultaten – från de som jobbar i köken och beslutsfattare i kommunerna, till nationella myndigheter och forskare. Redan idag mäter många kommuner sitt matsvinn. Nu får de möjlighet att jämföra sig med andra och följa utvecklingen nationellt.
– Vi hoppas att så många som möjligt väljer att svara på enkäten. Även de som bara har mätt vissa typer av matsvinn eller bara inom vissa verksamhetsgrenar har möjlighet att svara, säger Karin Fritz.
Foto: Getty Images
20 Sep 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"