Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Finalisterna till Årets Bagare 2020 är uttagna

 
Finalisterna till Årets Bagare 2020 är uttagnaEwa Winge, Maju Rull Tall, Mohamad Khir Alshibani, Montadar Kanbar, Paul Florian Ficard och Tobias Henke är finalister i Årets bagare 2020. Uttagningen till finalen av Årets Bagare 2020 är avgjord och nu står sex av Sveriges skickligaste bagare klara inför vårens tävling. Finalen avgörs i Nordstan i Göteborg, den 9–12 mars och förväntas bli ovanligt inspirerande och ha en stor bredd i bakverken tack vare att årets finalister har vuxit upp och utbildats till bagare i fem olika länder med olika bageritraditioner. 
 
För sjunde året i rad anordnar branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer tävlingen Årets Bagare, Svenska Mästerskapen i bageri. Under finalen den 9–12 mars kommer köpcentret Nordstan i Göteborg fyllas med doften av nybakade bröd, croissanter och bullar.

 Finalisternas tävlingsnerver kommer att sättas på prov då de ska skapa vackra, inspirerande och banbrytande bakverk gällande såväl smak som utseende. Finalisterna ska på endast sex timmar baka totalt 150 bakverk vardera. Finalisterna har även 75 minuter, dagen före tävlingen, att förbereda degar, koka sylt, mm.

- Bageri är ett gediget hantverk i konstant förändring. Under tävlingen Årets Bagare får landets främsta bagare möjligheten att visa upp sina yrkesskickligheter och fortsätta att driva branschen framåt. Jag ser framemot att få ta del av bagarnas unika tappning av varje bakverk och särskilt ska det bli spännande att hur de väljer att tolka det hemliga momentet fullkornsbröd, säger Martin Lundell, vd för Sveriges bagare & konditorer.

I vissa tävlingsmoment finns det fasta kriterier på både vikt, längd och form. Här ställs höga krav på precision och exakthet. I andra tävlingsmoment står kreativiteten i fokus och bakverken får formas och smaksättas fritt. Fjolårets vinnare, Alexander Pelli, bakade till exempel bullar av kavlad deg fyllda med bergamottkräm toppade med nougatinedekor och apelsinblomssockerlag. I de friare momenten bedöms såväl kreativ höjd som smaksäkerhet, utseende och metod.

Under tävlingen så iakttar juryn finalisterna som bedöms på deras teknik och utförande av hantverket. Juryn smakar även på samtliga bröd och bakverk när de är färdiga. Den välmeriterade juryn leds av ordförande Johan Sörberg, grundare av Art Bakery, NK, och bland annat känd som domare i Hela Sverige Bakar.

Här är finalisterna i Årets Bagare 2020:
Ewa Winge, Kopparlundens bageri i Västerås, uppvuxen i Polen
Maju Rull Tall, Desserterie och Catering i Linköping, uppvuxen i Senegal
Mohamad Khir Alshibani, Konditori Hollandia i Malmö, uppvuxen i Damaskus
Montadar Kanbar, Bullar&Bröd i Stockholm, uppvuxen i Sverige
Paul Florian Ficard, Sandby Stenugnsbageri i Södra Sandby, uppvuxen i Rumänien
Tobias Henke, Skeppsbro Bageri i Stockholm, uppvuxen i Sverige


Tävlingen Årets Bagare avgörs i Nordstan, Göteborg, den 9–12 mars.
Bagarna tävlar två och två per dag i öppna bagerier. Varje tävlande har 75 minuter på sig till förberedelser dagen innan de tävlar och på tävlingsdagen ska de baka allting på 6 timmar. 

De tävlande ska baka: 20 st baguetter 36 st kuvertbröd, tre olika sorter 20 st croissanter 20 st Pain au chocolat 20 st söta bullar med frukt/bär 20 st söta bullar med efterdekorering 10 st matbröd, valfritt Ett hemligt moment som avslöjas 1 månad innan tävlingens första dag. I år är det hemliga momentet fullkornsbröd. Juryn bedömer smak, utseende, teknik, variation, nytänk och metod. I tävlingsområdet i Nordstan kommer det att hållas flera demonstrationer under tävlingsdagarna. 


Måndag 9 mars:
Kl. 16.00-16.30: Första uppvägningen för finalisterna i heat 1
Kl. 18.30-19.15: Andra uppvägningen för finalisterna i heat 1

Tisdag 10 mars:
Kl. 08.00– 14.00: Tävling för heat 1, Tobias Henke & Montadar Kanbar
Kl. 14.00 – 15.00 : Juryns provsmakning
Kl. 16.00-16.30: Första uppvägningen för finalisterna i heat 2.
Kl. 18.30-19.15: Andra uppvägningen för finalisterna i heat 2.

Onsdag 11 mars:
Kl. 08.00-14.00: Tävling för heat 2, Paul Florian Ficard & Ewa Winge
Kl. 14.00- 15.00: Juryns provsmakning 
Kl. 16.00-16.30: Första uppvägningen för finalisterna i heat 3.
Kl. 18.30-19.15: Andra uppvägningen för finalisterna i heat 3.

Torsdag 12 mars:
Kl. 07:00 – 13:00: Tävling för heat 3, Mohamad Khir Alshibani & Maju Rull Tall
Kl. 13:00: Juryns provsmakning
Kl. 15.00 : Prisutdelning i köpcentret Nordstan.


Om Årets Bagare
Årets Bagare är de Svenska Mästerskapen för professionella bagare och anordnas för sjunde året i rad av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer. 
Hela SM-veckan är öppen att besöka för allmänheten. Finalen av Årets Bagare och prisutdelningarna för samtliga tre tävlingar sker i köpcentret Nordstan i Göteborg.

Av: Annika Rådlund Källa och foto: Sveriges bagare & konditorer