Filip Fastén öppnar "nya" Gyldene Freden
1 Mar 2019
Filip Fastén som vann Årets kock 2014 har haft en lysande karriär sedan dess. 2016 fick han White Guides utmärkelse White Guide Rising Star, för hans arbete som kock och delägare på Agrikultur i Stockholm. En utmärkelse som delas ut för att uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.
Och vad händer i år, jo han är nu kock, källarmästare och delägare i Den Gyldene Freden, som snart firar 300-års jubileum, den grundades nämligen år 1722. Det är inte bara Stockholms äldst bevarade stadskrog, och det ska även vara väldens äldsta kontinuerligt existerande restaurang, Fokuset har varit skandinaviska råvaror och husmanskost – och det är ett arv som Filip Fastén tänker spinna vidare på.
Den nyöppnade Matsalen på nedre plan har genomgått en omfattande uppdatering. Förutom de uppdaterade klassikerna på menyn, erbjuder Matsalen rätter som Biff Wellington, nykokt kungskrabba, Coq au Vin och piggvar där klassiskt matsalsarbete som tranchering och flambering kommer att återinföras.
– Min matfilosofi grundar sig i husman. Med Freden vill jag få in rätter som kålpudding, gravad lax och sill i finrummet. Rätter som ofta anses ”enkla” och inte har den status de förtjänar. Mat handlar om minnen och att lyfta råvarans naturliga smak. Fina råvaror är inte bara tryffel och löjrom, utan även kålrot och morot. Många kärarätter som kålpudding, torsk med äggsås och köttbullar har genomgått en förvandling där tunga gräddsåser inte spelar huvudrollen på tallriken, berättar Filip Fastén.
Idag, den 1 mars öppnar Gyldene Freden sin nya inrättning som innefattar den klassiska våningen Stormen, den eleganta Matsalen, Vinskänken, chambre séparée Stubelius, eventvåningen Bellman samt en livlig bardel i anslutning till Stormen.
–Att få möjlighet att ta över en sådan här inrättning och arv händer inte ofta, och därför vill vi med all vår kraft och hjärta återskapa Freden till det ställe det en gång var, men för den sakens skull inte leva på gamla meriter. Vi anser att det är dags för Freden att få en föryngring, säger Filip Fastén.
Av: Annika Rådlund Foto: Niclas Nyman
1 Mar 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Thilda Mårtensson ny köksmästare på Julita Wärdshus
Tar över efter Bocuse d’Or Europe-medaljören Gustav Leonhardt
-
Tre kockar tar fram klimatsmarta tolkningar på krogklassiker
Desirée Jaks, Louise Johansson och Melvin Glimstål skapar moderna klassiker för krogen
-
Årets bästa öl och whisky
Här är hela listan:
-
Nu öppnar Clarion Hotel Malmö Live nya restaurangen Grand Italian
"Vi har längtat efter att äntligen få öppna vår skybar igen efter renovering"
-
Ruth Weldergiorgis utsedd till världens bästa konferenskock
"För mig blir det ett sätt att visa vad som går att göra"
-
Mackrecept: Smakrika Italienaren
Grillad macka med kyckling, mozzarella och parmesan
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok