Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Filip Fastén öppnar "nya" Gyldene Freden

 
Filip Fastén öppnar nya Gyldene FredenFilip Fastén, öppnar den Den Gyldene Freden idag efter en tids ombyggnation.  Filip Fastén har varit igång på Den Gyldene Freden sedan före jul, men efter en tid av ombyggnation, uppdatering av inredning, meny och koncept öppnar nu restaurangen igen. På ”nya” Gyldene Freden ska de svenska råvarorna få en ny plats på den moderna krogscenen där svensk husmanskost ska lyftas tillbaka in i finrummet med fokus på svenska råvaror. 

Filip Fastén som vann Årets kock 2014 har haft en lysande karriär sedan dess. 2016 fick han White Guides utmärkelse White Guide Rising Star, för hans arbete som kock och delägare på Agrikultur i Stockholm. En utmärkelse som delas ut för att uppmärksamma yngre, intressanta kockar med potential att nå nationell och internationell berömmelse för sina gastronomiska kvaliteter.

Och vad händer i år, jo han är nu kock, källarmästare och delägare i Den Gyldene Freden, som snart firar 300-års jubileum, den grundades nämligen år 1722. Det är inte bara Stockholms äldst bevarade stadskrog, och det ska även vara väldens äldsta kontinuerligt existerande restaurang, Fokuset har varit skandinaviska råvaror och husmanskost – och det är ett arv som Filip Fastén tänker spinna vidare på.

Den nyöppnade Matsalen på nedre plan har genomgått en omfattande uppdatering. Förutom de uppdaterade klassikerna på menyn, erbjuder Matsalen rätter som Biff Wellington, nykokt kungskrabba, Coq au Vin och piggvar där klassiskt matsalsarbete som tranchering och flambering kommer att återinföras.

–      Min matfilosofi grundar sig i husman. Med Freden vill jag få in rätter som kålpudding, gravad lax och sill i finrummet. Rätter som ofta anses ”enkla” och inte har den status de förtjänar. Mat handlar om minnen och att lyfta råvarans naturliga smak. Fina råvaror är inte bara tryffel och löjrom, utan även kålrot och morot. Många kärarätter som kålpudding, torsk med äggsås och köttbullar har genomgått en förvandling där tunga gräddsåser inte spelar huvudrollen på tallriken, berättar Filip Fastén.

          Idag, den 1 mars öppnar Gyldene Freden sin nya inrättning som innefattar den klassiska våningen Stormen, den eleganta Matsalen, Vinskänken, chambre séparée Stubelius, eventvåningen Bellman samt en livlig bardel i anslutning till Stormen.

–Att få möjlighet att ta över en sådan här inrättning och arv händer inte ofta, och därför vill vi med all vår kraft och hjärta återskapa Freden till det ställe det en gång var, men för den sakens skull inte leva på gamla meriter. Vi anser att det är dags för Freden att få en föryngring, säger Filip Fastén.
Av: Annika Rådlund  Foto: Niclas Nyman

 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer