Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Färsk wasabi från Island lanseras i Sverige

 
Färsk wasabi från Island lanseras i SverigeJurt Hydroponics lanserar Wasabi som odlas på Island. Färsk wasabi är en unik rot som traditionellt odlas i närheten av bergsbäckar i Japan och är en sällsynt produkt med begränsad tillgång. Wasabi är en flerårig ört som har odlats i över tusen år. Det isländska företaget Jurt Hydroponics har nu utvecklat ett system för att odla färsk wasabi på ett traditionellt sätt i Norden.

Wasabi är vanligtvis svår att odla, kräver jord som är väl gödslad och tillgång till strömmande vatten. Jurt Hydroponics odlar wasabi året runt med modern teknik på ett hållbart sätt i växthus på Island. Företaget använder internationellt certifierad förnyelsebar vattenkraft och friskt isländskt vatten i processen. Växthusen är tekniskt avancerade och resultatet är tillgång närodlad färsk wasabi året om.

Användning
För bästa resultat används ett torkat hajskinn (Oroshi) till att riva Nordic Wasabi. Putsa rötterna med en hård borste och skär ett snitt strax under toppen som ska vara grön till färgen. Roten rivs därefter i en cirkelrörelse mot hajskinnet. Efter användning sköljs hajskinnet av och torkas. Kan även användas till att riva exempelvis ingefära och vitlök.

Färsk wasabi ska inte förväxlas med den gröna färdigblandade pastan som kan köpas i livsmedelsbutikerna. I själva verket är den gröna pastan en kombination av senap, pepparrot och färgämne och benämns i Japan som ”seiyō” eller västerländsk wasabi.
Av: Annika Rådlund Källa: Nordic Wasabi

www.nordicwasabi.is