Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Entreprenörer inom hotell och restaurang sökes

 
Entreprenörer inom hotell och restaurang sökesPer Skargren, Företagsansvarig hos Swedbank. Swedbank utmanar nu entreprenörer inom hotell och restaurang att lyfta starka affärsidéer som kan göra hotell- och restaurangbranschen och världen lite bättre. Swedbank initierar tävlingen Swedbank Rivstart för att uppmuntra entreprenörer och stötta uppkomsten av nya företag. Tävlingsjuryn består bland annat av Jan Eliasson, Johan Rockström, Arash ”Ash” Pournouri och Swedbanks VD Birgitte Bonnesen.

- Entreprenörer är vår tids hjältar. De startar företag, anställer personal och får samhället att växa. Nu vill vi uppmuntra alla entreprenörer att våga satsa på sina idéer. Och vi kommer att hjälpa de som har stor potential och dessutom vill bidra till samhället på ett bra sätt, säger Per Skargren, Företagsansvarig hos Swedbank.  

Företagande inom hotell och restaurang 
Swedbank har undersökt entreprenörsviljan hos företagare inom hotell- och restaurangbranschen. I maj genomfördes en Novus-undersökning på uppdrag av Swedbank bland 2500 företag med upp till 49 anställda som visar hur företagare inom hotell och restaurang upplever sina jobb. Ur undersökningen framgår även vad företagarna oroar sig över och hur de ser på företagsklimatet. 


 Mer än var tredje företagare inom hotell och restaurang längtar till livet som anställd 
I hela landet anser åtta av tio egenföretagare att livet som företagare lockar mer än livet som anställd. Men viljan att driva företag varierar högt mellan olika branscher. Inom hotell- och restaurangbranschen vill över en tredjedel (34 procent) hellre vara anställda än egenföretagare.  

 
Företagare inom hotell och restaurang oroar sig mest – men är även mest optimistiska 

·       68 procent oroar sig över höga kostnader för personal (totalt 42 procent) 
·       Mer än hälften (52 procent) oroar sig över krångliga regler (totalt 43 procent) 
·       En av tre upplever att företagsklimatet har försämrats under det senaste året (totalt 30 procent) 
·       24 procent ser optimistiskt på företagsklimatet i framtiden och tror att det kommer att förbättras inom det närmaste året (totalt 16 procent)  


Juryn i Swedbank Rivstart:

Ash Pournouri, entreprenör och manager.
Jan Eliasson, diplomat,  f.d utrikesminister och vice generalsekreterare FN.
Johan Rockström, professor vid Stockholms universitet och chef för Stockholm Resiliance Centre.
Sara Wimmercranz, entreprenör och riskkapitalist.
Caroline Walerud, partner Walerud Ventures och grundare och styrelseordförande Volumental.
Mats Lundqvist, biträdande professor i entreprenörskap och föreståndare för Chalmers Entreprenörskola.
Aurore Belfrage, entreprenör.
Richard Båge, entreprenör och investerare.
Birgitte Bonnesen, VD Swedbank (juryns ordförande). 
Swedbank tar initiativ för fler entreprenörer   

Swedbank Rivstart
 är en tävling öppen för alla som har en stark företagsidé och en vilja att göra samhället vi bor i och världen lite bättre. Tävlingen hålls öppen mellan den 1 juni-31 augusti (2017) och nås via www.swedbank.se/rivstart. Bidragen bedöms bland annat utifrån affärspotential och om affärsidén bidrar till ett bättre samhälle. Ett antal finalister får chansen att live-pitcha sina idéer inför en namnkunnig jury. De vinnande entreprenörerna erbjuds varsitt startbidrag på 250 000 kronor och ett skräddarsytt upplägg för att utveckla och genomföra idén. 


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Swedbank