Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ekologiskt julbord lockar

 
Ängavallen satsar på ekologiska julbord med råvaror från den egna gården. I år räknar man med att sälja upp till 4000 kuvert, vilket innebär att man i stort sett får fullbokat fram till julafton.

- Intresset för närproducerat av högsta kvalitet har aldrig varit större, säger Rolf Axel Nordström.

 

Redan när man lanserade de första julpaketen 1998 var ambitionen att man skulle erbjuda gästerna en matupplevelse utöver det vanliga, och sedan dess har besökarna strömmat till gården som ligger bara några mil från Malmö.

- Konkurrensen från andra aktörer är hård i södra Sverige och som vi ser det kan vi bara konkurrera på ett sätt, och det är att erbjuda en kvalitet utöver vad gästerna förväntar sig. Vi producerar allt själva från jord till bord, vilket innebär att vi kan garantera att hela kedjan är ekologisk. När det gäller köttet föder vi endast upp ursprungsdjur som till exempel Linderödsgrisar, där vi under lång till avlat på just hälsoaspekterna, säger Rolf Axel Nordström som menar att det är viktigt att kunna garantera att produkterna är fullständigt kemikaliefria.

Det här innebär att sjuka djur får den medicinska behandling som krävs innan de slaktas, men att de sedan går till destruktion och blir till biogas.

- Vi märker upp alla djur som medicinerats så att köttet eller mjölken från dessa inte används till livsmedel. Vi har därmed högre krav än de som KRAV ställer och kompromissar aldrig med kvaliteten. En annan sak som gör oss unika är att vi arbetat målmedvetet med att anpassa såväl grödor som djur efter just de förhållandena som finns här i södra Skåne.

 

Rabatter vid tidig bokning
Inför årets julfirande har man valt att erbjuda en rabatt för dem som bokar före den 21 november vilket har inneburit att man fått fler tidiga bokningar. Det ordinarie priset ligger på 595 kronor och då ingår det förutom en aptitretare en lång rad med ekologiska sillinläggningar, lax, sylta, pastejer, skinka, julbröd, revbensspjäll, sprängd gås och rökt kolja.

- Däremot har vi valt bort ålen eftersom den är hotad. Många menade att vi grävde vår egen grav när vi plockade bort ålen som traditionellt är ett av de viktigaste inslagen på skånska julbord, men vi har fått många komplimanger från våra gäster som verkligen uppskattar våra ambitioner att ta en långtgående miljöhänsyn. Skulle beståndet växa sig livskraftigt i framtiden kommer vi självklart att ta in ålen igen, men tills vidare får gästerna hålla tillgodo med övriga rätter.

Julborden serveras i två sittningar med ankomst mellan klockan 12.00 och 14.00 samt 17.30 och 19.30 alla dagar i veckan, utom dagen före jul, lillejulafton. Då är det ankomst mellan klockan 12.00 och 16.00 som gäller.

 

Många gäster
Bland gästerna märks först och främst större sällskap samt företag som bjuder sina anställda. Men även barnfamiljer kommer gärna hit där speciellt möjligheterna till att få följa med på en minisafari lockar de allra minsta som får klappa kalvar, lamm och griskultingarna på gården.

- Många kommer från stadsmiljöer och har liten eller ingen som helst anknytning till landsbygden. För de barnen blir det ofta ett minne för livet att få stifta bekantskap med våra djur. Ett annat inslag som varit väldigt uppskattat bland de vuxna att vi anlitar Skånes bäste trubadur, Glen Patrik, som sprider musikalisk julstämning. Sång och musik är viktiga inslag när det gäller julborden så därför ser vi självklart till att få hit även Lucia under advent.

Ett uttalat önskemål från många gäster har varit att man vill kombinera julbordet med en övernattning och på gården finns det därför 20 rum som väntar på besökare. Förutom julbordet ingår det en övernattning i dubbelrum, ekologisk julbuffé samt julklapp i paketet som kostar från 1490 kronor per person.

- Många lägger till 390 kronor och får då ett lyxpaket som innehåller en halv butelj ekologisk champagne, blommor samt ekologiskt frukt.

 

Lång tradition
Ängavallen är en traditionell storgård där adeln aldrig varit ägare, istället har självägande bönder brukat marken sedan 800-talet.

Boningshuset byggdes i slutet på 1600-talet, stubbamöllan byggdes 1758 och den byggnad där restaurangen finns var klar 1876.

Rolf Axel Nordström köpte gården 1971 och började med att föda upp grisar på enbart vegetarisk kost.

Sedan dess har verksamheten byggts på med kor och får, eget slakteri, gårdsbutik, kvarn, mejeri, ysteri, bageri, restaurang, café och gårdshotell.

- Vi har en lång tradition att förvalta och vår ambition är att verksamheten ska kunna drivas vidare med bibehållen miljöhänsyn även i framtiden, säger han.

Text: Peter Fredriksson

Ängavallens ekologiska julbord brukar ofta bli fullbokat. (Foto: Ängavallen) Ängavallens ekologiska julbord brukar ofta bli fullbokat.

 

På Ängavallen är även all dryck ekologisk. På Ängavallen är även all dryck ekologisk.

En värmande kopp glögg hör till. Julborden serveras från den 22 november till dagen innan julafton.

 

Alla rätter lagas till av råvaror från den egna gården. Alla rätter lagas till av råvaror från den egna gården.

Namn: Rolf Axel Nordström  Ålder: 70 år  Bor: Vellinge  Familj: Fru och två söner  Intressen: Ekologiska frågor Namn: Rolf Axel Nordström
Ålder: 70 år
Bor: Vellinge
Familj: Fru och två söner
Intressen: Ekologiska frågor


 

Företag: Ängavallen aktiebolag  Anställda: 7  Omsättning: 14,9 miljoner kronor  Säte: Vellinge Företag: Ängavallen aktiebolag
Anställda: 7
Omsättning: 14,9 miljoner kronor
Säte: Vellinge


 

 

 

 

F
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer