Detta är mest populärt på julbordet 2022
24 Nov 2022

Den älskade skinkan tappar några procentenheter jämfört med 2021 men har fortfarande en betryggande ledning till tvåan Janssons frestelse. På en delad tredje plats återfinns lax, sill och köttbullar.
– Det är uppenbart att svenskarna vill att julbordet ska domineras av kött och chark i en eller annan form. Jag vet att många konsumenter har det tufft ekonomiskt, men jag hoppas att de ändå är villiga att betala några kronor extra för den höga kvalitet som svenska kött- och charkprodukter håller och alla de goda värden som man får på köpet. Svenska producenter av kött och chark arbetar hårdare än någon annan med kvalitet, djurvälfärd och hållbarhetsfrågor, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.
– Det är uppenbart att svenskarna vill att julbordet ska domineras av kött och chark i en eller annan form. Jag vet att många konsumenter har det tufft ekonomiskt, men jag hoppas att de ändå är villiga att betala några kronor extra för den höga kvalitet som svenska kött- och charkprodukter håller och alla de goda värden som man får på köpet. Svenska producenter av kött och chark arbetar hårdare än någon annan med kvalitet, djurvälfärd och hållbarhetsfrågor, säger Björn Hellman, vd Livsmedelsföretagen.
Fråga: Vilken av följande rätter är din absoluta favorit på julbordet? (Välj en)
1.Julskinka | 25 %
2.Janssons frestelse | 17 %
3.Lax | 9 %
4.Sill | 9 %
5.Köttbullar | 9 %
6.Revbensspjäll | 4 %
Mest (och minst) populära drycker och desserter
Vad vill svenskarna dricka till julskinkan då? Julmusten är den klara favoriten med julöl och snaps en bra bit efter på plats två och tre.
En av de minst populära dryckerna på julbordet är champagne som man gissningsvis plockar fram till nyår istället.
Vilken juldessert/julgodis är det som gäller?
Klassikern ris à la Malta dominerar även i år med knäck och chokladasken på andra respektive tredje plats.
Julgodiset som flest svenskar säger ”Tack, men nej tack” till är marmeladkulan, följt av marsipan och den enligt många julkonnässörer sorgligt bortglömda äppelklubban.
Av: Annika Rådlund Källa: Livsmedelsföretagen
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
24 Nov 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Hotell och kontor får unik certifiering
NCC:s fastighetsprojekt Hangar 5 får unik BREEAM Outstanding certifiering
-
Tävlade om att skapa bästa Rudbeckiusbakelsen
"Om jag beskriver bakelsen med tre ord skulle det vara söt, mjuk och sommar"
-
World of Volvo startar med bokningar redan nu
"Det här kommer att bli ett väldigt häftigt ställe att arrangera en konferens eller annan typ av mötesupplevelse på"
-
"Nästan fullbokat på sportloven"
Stort intresse hos SkiStar till sportloven: nästintill fullbokat
-
Öppnar ny restaurang på stadsteatern
"Vi känner oss oerhört inspirerade att utveckla den här verksamheten"
-
Nytt specialkaffe från Löfbergs för café och restauranger
"En riktig fullträff som lyfter extra mycket som espresso"
-
Recept: Asian Bao Buns med svamp och Asian Bao Buns med kyckling
Två snabba recept med Santa Maria Asian Buns