De köper mest ekomat
14 Nov 2013
Idag prisas de kommuner och landsting i Sverige som köper in störst andel ekologisk och KRAV-märkt mat. I topp ligger Borlänge, Lund och Södertälje med cirka 45 procent av matinköpen som ekologiska eller KRAV-märkta.
– Det är varken dyrare eller svårare ett köpa in mer ekologiskt mat. Det som krävs är ett nytt sätt att värdera och planera maten, säger Sara Jervfors, Kostchef i Södertälje.
Av de 35 kommuner och landsting som når fram till regeringens målsättning om minst 25 procent av inköpen som ekologiska har sju valt att KRAV-certifiera sina offentliga kök:
• Södertälje kommun (plats 3 i Ekomatsligan)
• Landstinget Kronoberg (plats 4)
• Huddinge kommun (plats 13)
• Åre kommun (plats 14)
• Älmhult (plats 21)
• Landstinget Bleklinge (plats 22)
• Vaggeryd (plats 26)
Restauranger kan KRAV-certifieras med ett, två eller tre KRAV-märken för att visa matgästerna hur stor del av restaurangens mat som är tillagad med KRAV-godkända råvaror. När restaurangen certifieras så kontrollerar ett oberoende certifieringsorgan hur mycket av maten som är KRAV-märkt. Ju mer KRAV-godkända råvaror desto fler KRAV-märken:
• Ett märke = 25 % KRAV-godkända produkter eller 15 KRAV-godkända livsmedel
• Två märken = minst 50 % KRAV-godkända produkter
• Tre märken = minst 90 % KRAV-godkända produkter
– Antal KRAV-märken är lika viktigt som antalet stjärnor på en restaurang, vare sig det är finkrogen på stan eller skolköket. Vi hoppas att det ska underlätta för alla som vill äta på en restaurang som bidrar till en hållbar gastronomi, säger Johan Cejie, Försäljningschef på KRAV.
– Det finns gott om råvaror för storköken att köpa, och för många produktgrupper är skillnaden i miljöpåverkan stor. För till exempel KRAV-märkt torsk så är klimatpåverkan ungefär hälften så stor som för vanlig torsk, fortsätter Johan Cejie.
14 Nov 2013
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"