Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

De fem finalisterna i Årets Konditor 2016 är utsedda

 
De fem finalisterna i Årets Konditor 2016 är utseddaFinalister i Årets Konditor 2016: Frida Leijon, Weilu Wang, Rhian Shellshear, Kajsa Nilsson och Ellinor Andersson. Nu är de fem finalisterna i Årets Konditor 2016 utsedda. Finalen går av stapeln på Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 6–7 oktober.

I semifinalen gjorde begåvade och kreativa konditorer från hela Sverige upp om de eftertraktade finalplatserna. Temat för årets final är musik. Ett tema som är fritt att tolka i de fyra delmomenten: en våningstårta i minst tre våningar med arbetad dekor, eclairer, två sorters praliner och ett hemligt bakverk.

Svenska konditorer är både hantverksskickliga och kreativa. Det visar de varje dag genom smak­rika och innovativa bakverk. Men tyvärr är de för få, särskilt i storstäderna. Tävlingen Årets Konditor arrangeras därför både för att visa upp hantverkets kreativa utveckling och för att lyfta fram alla arbetstillfällen som branschen kan erbjuda. Arrangör är Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen anordnades för första gången 1988 och är nu en av de mest prestigefyllda inom mathantverk. Arla har varit huvudsponsor sedan starten.

– Det är oerhört glädjande att se den höga nivå Sveriges många skickliga konditorer håller. Det verkar inte finnas någon gräns för vad de klarar av – eller hur kreativa de kan bli. Med årets tema, musik, hoppas vi belysa detta lite extra genom finalisternas kreativa och skickliga tolkningar av temat. Vår önskan och förhoppning är att vi med tävlingen Årets Konditor kan uppmuntra utveck­lingen inom konditoribranschen ytterligare, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen Årets Konditor.

Om Årets Konditor
Årets Konditor 2016 arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 6–7 oktober. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalen sker framför en stor publik som kan följa med under de två fullspäckade finaldagarna – och de fyra olika delmomenten: våningstårta, eclairer, två olika praliner och ett hemligt bakverk. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms av en metodjury och en smakjury.

Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor och Svensk Mästare i konditori. Dessutom får vinnaren ett stipendium på 40 000 kr. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära  titeln Årets Konditor.

Här är finalisterna i Årets konditor 2016

Frida Leijon, 30 år, från Uppsala. Frida är konditor på Güntherska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala. Frida kom på andraplats i årets konditor 2015 och har tidigare med Konditorlandslaget vunnit ett brons i EM för konditorer och en sjundeplats i VM för konditorer.Weilu Wang, 28 år, från Hong­kong. Weilu är konditor på Prince Philosopher i Stockholm. Weilu deltog i Årets Konditor 2015 och kom på delad fjärde plats.Kajsa Nilsson, 37 år, från Bromölla. Kajsa arbetar som lärare på Yrkes­högskolan i Kristianstad. Att en lärare kvalificerar sig till finalen av Årets Konditor är ovanligt, det har bara hänt en gång tidigare.Ellinor Andersson, 42 år, från Visby. Ellinor arbetar som konditor på Smakrike Krog & Logi i Ljugarn. Ellinor var finalist i Årets Konditor 2010 och deltog i Kanal 5:s Dessertmästarna 2014.Rhian Shellshear, 31 år, från Brisbane. Rhian arbetar som konditor på Bhoga Restaurang i Göteborg. Rhian är en av konditorerna i Svenska Konditorlandslaget.Text: Sveriges bagare & konditorer

För mer information besök www.chokladfestivalen.sewww.aretskonditor.se eller kontakta:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
martin@bageri.se, 070-364 67 94

Daniel Fritzdorf, projektchef Bak- & Chokladfestivalen
daniel.fritzdorf@stockholmsmassan.se, 08-749 41 96

Victor Ackerheim, Operativ projektledare Bak & Chokladfestivalen 
victor.ackerheim@stockholmsmassan.se, 08-749 44 23

Catarina Oscarsson, pressansvarig Stockholmsmässan
catarina.oscarsson@stockholmsmassan.se
, 08-749 43 66

Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.
Vi ser fram emot att träffa dig!