Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

De är nominerade till Guldstolen

 
De  är nominerade till GuldstolenBoulebar Tryckeriet, Atrium Ljungbergs kontor och Biblioteket No 5 tävlar om Guldstolen. Sveriges Arkitekters pris för bästa inredningsarkitektur kommer att prisas på Arkitekturgalan den 19 mars. Bland de tre finalisterna finns en bar, ett kontor och en bostad.
Bra samarbete och miljötänk som gör att inredningarna står sig länge – det är utmärkande för de tre nominerade bidragen till Sveriges Arkitekters pris Guldstolen, 

– Inredningsarkitekturen kräver en speciell förståelse för det sinnliga och det taktila, för färgskalor, ljus, material och ergonomi i gestaltandet av rum. Att lyfta det genom Guldstolen, priset för bästa inredningsarkitektur, är därför angeläget för Sveriges Arkitekter, säger Fredrik Drotte, arkitekt, planerare och vice ordförande i Sveriges Arkitekter.

Juryn för Guldstolen har valt ut de tre nominerade utifrån cirka 25 inskickade förslag. Jurymedlemmarna har besökt flera av de föreslagna inredningarna för att studera hur bland annat materialval, utförande och hållbarhetstänkande påverkar det färdiga resultatet.
Utifrån det har de valt ut följande inredningsarkitekturprojekt:

Boulebar Tryckeriet i Stockholm
 Restarurang, bar och boulbana som inryms i ett tidigare tryckeri och arkitekten har behållit mycket av den råa industrikänslan. Till den är utomhusmarkörer som baldakiner, belysningsstolpar och mycket gröna växter adderade, som trollar fram vårkänslan mitt i vintern. Juryn kallar konceptet för en god tonträff som är skapad med glädje.
Arkitekt: Bornstein Lyckefors. Beställare: Boulebar

Atrium Ljungbergs kontor i Nacka.
 Juryn pekar på kontrasterna mellan funktion och elegans, hårt och mjukt, klassiskt och nytänkt som kombineras till en välkomnande atmosfär. Kontoret har också stor flexibilitet med möjlighet till många sorters arbetsplatser som elastiskt kan härbärgera medarbetare.
Arkitekt: Koncept. Beställare: Atrium Ljungberg.

Biblioteket No 5 i Stockholm
Rtt bostadshus som byggts om med sällsynt inlevelse till en miljö med ett alldeles eget uttryck. Juryn uppskattar projektets hållbarhetstänkande som vilar på en välgestaltad grund: en inredning som har potential att stå sig i många år. Förebilden är tidigare generationers kvalitativa bostadsbyggande.
Arkitekt: Jägnefelt Milton och Mats Theselius. Beställare: Oscar Properties.


– Vår iakttagelse i juryn är att ju mer kunskap beställaren har om inredningsarkitektens kompetens, desto bättre blir resultatet. Håll ihop ansvarskedjor och håll ihop de yrkesgrupper som arbetar i samma miljö. 2018 års nominerade är utan undantag resultatet av sammanhållna processer med gemensam vision om kvalitet, säger Malin Zimm, arkitekt SAR/MSA och talesperson för Guldstolsjuryn.

Av: Annika Rådlund Källa: Sveriges Arkitekter

Verksamheter till försäljning

 
  

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer