De är finalister i Årets Bagare 2017
27 Feb 2017

Under två, väldoftande, men också fullspäckade dagar kommer finalisterna i Årets Bagare 2017 att skapa och visa upp hundratals enastående bakverk där deras kreativitet, hantverksskicklighet, nya former, idéer samt teknik sätts på prov. Varje enskilt bakverk behöver vara perfekt när det kommer till smak, vikt och utseende. En metodjury granskar hur finalisterna arbetar och en smakjury bedömer utseende och smak på samtliga bakverk. Bakverken betygsätts utifrån smak, färg, form och kreativitet.
Årets final avgörs enligt internationellt snitt genom att varje finalist under sex timmar skapar smakfulla och inspirerande bakverk inom sju kategorier. Bagarna har, dagen före tävlingen, även en timme på sig för förberedelser, så kallat uppvägning. De sju delmomenten är: baguetter, kuvertbröd, croissanter, pain au chocolat, vetebullar, matbröd samt ett bröd bakat av en hemlig råvarukorg som finalisterna får tilldelad genom lottning.
– Finalisterna i Årets Bagare ligger i framkant och driver hela branschen framåt. Vi vet att svenska bagare håller världsklass och i finalen av Årets Bagare får finalisterna chansen att inför publik visa upp hur otroligt skickliga och kreativa de är, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.
Finalisterna i Årets Bagare 2017:
Ått Padtum Söderström är från Stockholmoch arbetar som bagare och konditor påVår gård på Saltsjöbaden. Ått har tidigaretävlat i bland annat SM Unga Bagare ochDessärtmästarna.
Fredrik Eiserman är från Jönköping ocharbetar som bagare på Valhallabagerieti Stockholm och har studerat på Kristianstadsyrkeshögskola.
Anders Svensson är från Helsingborg ocharbetar som produkt- och kvalitetsansvarigpå Werners Backhaus Café i Trelleborg.
Sarah Lindberg är från Västerhaninge ocharbetar som bagare på Bread and Table i Stockholm.
Juryn leds av bagarmästare Johan Sörberg. En metodjury som består av Anna Björlin och Robin Edberg bedömer utförandet av hantverket och de tekniker de tävlande bagarna utnyttjar för att skapa sina mästerverk. Parallellt bedömer en smakjury smak, färg och form på de färdiga bakverken. Smakjuryn består av Kim Lund (Årets Bagare 2016 och dubbel Nordisk Mästare med Svenska Bagarlandslaget), Bedros Kabranian (dubbel Nordisk Mästare med Svenska Bagarlandslaget) och Mattias Wallmark (4:a i VM med Svenska Bagarlandslaget och 5:a i individuella VM.
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bageribranschen i Sverige. Organisationen grundades år1900 och har sedan dess arbetat för att främja utvecklingen av bagerier och konditorier i Sverige. Sveriges bagare &konditorer har cirka 450 medlemsföretag. Förutom Årets Bagare arrangerar organisationen bland annat Årets Konditor,Mack-SM samt driver Svenska Bagarlandslaget och Svenska Konditorlandslaget.
www.bageri.se
Av: Annika Rådlund
27 Feb 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Alkoholserveringsförbudet förlängs ytterligare
"Vi är fortfarande i ett allvarligt läge"
-
Hotellen har tappat 12 miljarder på logiintäkter
Ny rapport från Stockholms Handelskammare
-
Trendspaning: Vintrenderna under 2021
"Bland dessa ser vi allt ifrån olika typer av druvor och tillverkningsprocesser till skildrande konsumentbeteenden"
-
Lanserar Spritz Mixer för alkoholfria drinkar
Låg sockerhalt och ett lågt kaloriinnehåll
-
Hotellen satsar på hybridmöten
"Vi ser en ökad efterfrågan av flexibilitet när man bokar möten och konferenser"
-
Mer svenskt vildsvinskött ska nå restaurangerna
"Våra ledord är att det ska vara så enkelt som möjligt – både för företag och jägare"
-
Tung start på året för restauranger
”Illa att omställningsstödet inte går att söka längre än till sista juli 2020”