De är Årets kockelever 2019
6 Maj 2019
Årets Kockelev/er är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Tävlingen ersätter Unga Ekokockar som tidigare drevs av Ulrika Brydling och Swedish Young Chef Award som arrangerats av Restaurangvärlden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen som i dag skriker efter arbetskraft, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt inte minst utbilda och inspirera framtidens kockar
Huvudsyftet är att lyfta hållbarhetsfrågorna och tydligt visa på hur mat kan lagas med omtanke om både människan och vår omvärld och lagen ska tydligt kunna motivera sin matlagning och menyval ur hållbarhetssynpunkt. Juryns bedömning innehåller också en specifik poängpost för menyns hållbarhet och det praktiska köksarbetet med tanke på både ekologisk och socioekonomisk hållbarhet.
– Vilken fantastisk första dag. De tävlande lagen har verkligen satt en hög nivå från start. Det har varit harmoniskt och enormt fokuserat i köken och alla har levererat på topp. Mycket imponerande och utan tvekan den högsta nivån av alla år som jag har arbetar med ungdomstävlingar. Vinnarlaget tog hem det då de gjorde det mest komplett genom alla rätterna, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare och juryns ordförande, Årets Kockelev/er.
Juryns motivering
”Vinnarlaget har lagat en vällagad och sammanhängande meny och har smaksatt rätterna på ett kaxigt sätt! De har också visat prov på härlig laganda och ett sammanhängande hållbarhetstänk.”
Vinnarmenyn:
Förrätt: nässlor, abborre, ägg
Huvudrätt: variation 100% knipplök
Dessert: I fläderbusken anno 2018
Tävlingsuppgiften:
Laga upp en förrätt, varmrätt och dessert på tävlingstiden 3 h och 10 min, där förrätten presenteras efter 1 h och 30 min, varmrätten efter 2 h och 20 min och desserten efter 3 h och 10 min. Rätterna ska tillagas till 8 personer, ha ett tydligt hållbarhetsfokus på temat myllrande jord och av råvaror i säsong.
Råvaror som måste finnas med och ta en given plats:
Förrätt: örter (behöver inte vara huvudråvara)
Varmrätt: lök
Dessert: bär. Övrigt råvaror är valfria ekologiska råvaror i säsong.
Poäng:
Presentation: 10 poäng
Smak: 50 poäng
Metod; 40 poäng
Hållbarhe:t 20 poäng
Jury
David Lundqvist, Årets Kock 2018, Grand Hotel Saltsjöbaden Maja Rikardsson, Swedish Young Chef Award 2018 Desirée Jaks, Agrikultur, Svenska Junior Kocklandslaget Linn Söderström, Garba Eva Vilhelmsson, Menigo Mackie Nystrand, Arla Ulrika Brydling, juryordförande Daniel Jogmar, Gamla Riksarkivet
Tävlande lag:
Mjölby Gymnasium Dackeskolan, Mjölby - Ebba Frid, Josefin Brander, Arvid Wahlström
Stockholm Internationella Restaurang och Hotellskola, Stockholm (lag 1) - William Lundholm, Axel Snellman, Emmah Strömberg Vikström
Stockholm Stockholm Internationella Restaurang och Hotellskola, Stockholm (lag 2) - Natalie Carlsson Stark, Adrian Engström
Tävlingen Årets Kockelev/er arrangerades 6-7 maj 2019 på Gamla riksarkivet i Stockholm.
6 Maj 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"