Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

De är Årets kockelever 2019

 
De är Årets kockelever 2019Ebba Frid, Josefin Brander och Arvid Wahlström från Mjölby Gymnasium Dackeskolan i Mjölby vann lagtävlingen Årets Kockelever 2019.  Idag gick finalen i den första upplagan av Årets Kockelver av stapeln på Gamla Riksarkivet i Stockholm och Mjölbylaget vann över två Stockholmslag.

Årets Kockelev/er är den största satsningen som görs mot kockelever under gymnasietiden. Tävlingen ersätter Unga Ekokockar som tidigare drevs av Ulrika Brydling och Swedish Young Chef Award som arrangerats av Restaurangvärlden. Genom tävlingen vill Årets Kock främja tillväxten i branschen som i dag skriker efter arbetskraft, skapa möten mellan elever, etablerade kockar och andra branschaktörer samt inte minst utbilda och inspirera framtidens kockar

Huvudsyftet är att lyfta hållbarhetsfrågorna och tydligt visa på hur mat kan lagas med omtanke om både  människan och vår omvärld och lagen ska tydligt kunna motivera sin matlagning och menyval ur hållbarhetssynpunkt. Juryns bedömning innehåller också en specifik poängpost för menyns hållbarhet och det praktiska köksarbetet med tanke på både ekologisk och socioekonomisk hållbarhet.

– Vilken fantastisk första dag. De tävlande lagen har verkligen satt en hög nivå från start. Det har varit harmoniskt och enormt fokuserat i köken och alla har levererat på topp. Mycket imponerande och utan tvekan den högsta nivån av alla år som jag har arbetar med ungdomstävlingar. Vinnarlaget tog hem det då de gjorde det mest komplett genom alla rätterna, säger Ulrika Brydling, tävlingsledare och juryns ordförande, Årets Kockelev/er. 

Juryns motivering

”Vinnarlaget har lagat en vällagad och sammanhängande meny och har smaksatt rätterna på ett kaxigt sätt! De har också visat prov på härlig laganda och ett sammanhängande hållbarhetstänk.”


Vinnarmenyn:
Förrätt: nässlor, abborre, ägg
Huvudrätt: variation 100% knipplök
Dessert: I fläderbusken anno 2018

 Tävlingsuppgiften:
Laga upp en förrätt, varmrätt och dessert på tävlingstiden 3 h och 10 min, där förrätten presenteras efter 1 h och 30 min, varmrätten efter 2 h och 20 min och desserten efter 3 h och 10 min. Rätterna ska tillagas till 8 personer, ha ett tydligt hållbarhetsfokus på temat myllrande jord och av råvaror i säsong.

Råvaror som måste finnas med och ta en given plats:
Förrätt: örter (behöver inte vara huvudråvara)
Varmrätt: lök
Dessert: bär. Övrigt råvaror är valfria ekologiska råvaror i säsong.

Poäng:
Presentation: 10 poäng
Smak: 50 poäng
Metod; 40 poäng
Hållbarhe:t 20 poäng
 Jury
David Lundqvist, Årets Kock 2018, Grand Hotel Saltsjöbaden Maja Rikardsson, Swedish Young Chef Award 2018 Desirée Jaks, Agrikultur, Svenska Junior Kocklandslaget Linn Söderström, Garba Eva Vilhelmsson, Menigo Mackie Nystrand, Arla Ulrika Brydling, juryordförande Daniel Jogmar, Gamla Riksarkivet

Tävlande lag:
Mjölby Gymnasium Dackeskolan, Mjölby - Ebba Frid, Josefin Brander, Arvid Wahlström
Stockholm Internationella Restaurang och Hotellskola, Stockholm (lag 1) - William Lundholm, Axel Snellman, Emmah Strömberg Vikström 
Stockholm Stockholm Internationella Restaurang och Hotellskola, Stockholm (lag 2) - Natalie Carlsson Stark, Adrian Engström


Tävlingen Årets Kockelev/er arrangerades 6-7 maj 2019 på Gamla riksarkivet i Stockholm.


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Årets kock



Taggar

Kock Mat Tävling