David Lundqvist vann Årets Kock 2018
29 Sep 2018
Under finalen tävlade finalisterna i hela tio delmoment varav endast ett var känt för finalisterna i förväg, övriga utmaningar genomfördes oförberett. Finalen har pågått under tre dagar. Redan på torsdagen gjorde de teoriprov och testades i råvarukännedom. Fredagens uppgifter var att laga sin tränade rätt med hel kyckling, en vegetarisk rätt från hemlig råvarukorg, öppna 10 pilgrimsmusslor och slå en god majonnäs med bra konsistens på minst en liter olja.
– Jag fick bromsa när klockan var halv elva ungefär, för att inte vara klar med allt och ha nåt kvar att göra efter råvarukorgen, berättar Daniel Lundqvist.
Lördagens uppgifter var att stycka ett lamm och ta ut sju detaljer, laga en rätt på valfri del av lammet, laga en rätt med pilgrimsmusslorna som öppnades på fredagen samt laga en rätt på hummer och majonnäsen från fredagen.
Vid prisceremonin i dag på Kungl. Tennishallen fick vinnaren ta emot Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld av H.K.H. Prins Carl Philip samt en prischeck på 250 000 kr, i närvaro av Andreas Stenberg, vd Årets Kock och Stefan Karlsson, Årets Kock 1995 och juryns ordförande.
På frågan hur det känns efter vinsten svarar Daniel Lundqvist så här:
– Ja hur känns det? Jag skrek mig hes. Det känns… äntligen! Igår var det lite knackigt, det var roligt och så, men det var knackigt. Jag gick in övertaggad, jag pushade på lite för hårt och fick inte rätta känslan. Sen blev det en lång väntan på slutet.
Och han fortsätter:
–Det känns som ett fantastiskt resultat och ett kvitto på att hårt jobb under lång tid lönar sig. Underbart att stå högst på pallen med tanke på konkurrensen.
Vilka som var med i finalen kan du se här.
Årets Kock – SM i professionell matlagning är Sveriges mest prestigefyllda matlagningstävling. Tävlingen omfattar en digital uttagning som görs helt anonymt, ett kval där 32 kockar tävlar dag 1 och 16 går vidare till dag 2. Av dem går 8 kockar till finalen som hålls 28-29 september i Kungl. Tennishallen, Stockholm. Redan efter första dagen får fyra kockar lämna och under finalens andra dag gör de fyra finalisterna upp om titeln Årets Kock 2018.
29 Sep 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"