Cidrerie Stassen lanserar en rosécider
28 Mar 2019
Stassen Cidre Cuvée Rosé är en torr/halvtorr ljusrosa pärlande belgisk premiumcider. Det är en frisk cider med balanserad fruktig smak som är ett alternativ både till rosévin och mousserande till våren och sommaren.
Äpplena med rött
fruktkött handplockats från äppellundarna i Aubeldalen och Liègedalen i
östra Belgien, där äppelträden växer i mycket kalkstensrik jord 200 meter över
havet. Stassens cider är resultatet av autentiskt hantverk som förfinats under
fyra generationer. Resan mot Cuvée Rosé började år 2006 när skaparen
Jean-Pierre Stassen fann tre äppelträd som gav frukt med rött fruktkött, varvid
ett ihärdigt arbete startade med att få fram äpplen med precis rätt smak och
färg. Det tog sex år och över tusen korsningar innan tre träd med frukt av
perfekt kvalitet valdes ut och planterades i Cidrerie Stassens äppellundar.
– Det känns roligt och spännande att få lansera Stassen Cidre Cuvée Rosé i Sverige, då svenskar är mycket förtjusta i rosévin och champagne. Vi lanserade den i en begränsad upplaga för två år sedan och det blev en succé. Nu är vår mousserande rosécider här för att stanna, säger Jean-Pierre Stassen.
Frukten handplockas i slutet av augusti varje år. Den pressade äppeljuicen fermenteras sedan med en särskild jäststam från Champagne-regionen. Juicen lagras, jäser samt förvaras vid en temperatur mellan 12 och 20 grader. Därefter kyls den till källartemperatur. När cidern är redo lagras den skyddad från ljus i en konstant temperatur av 15 grader tills den buteljeras i flaskor med champagnekork.
Äpplet med rött fruktkött har egenskaper som påminner om röda druvor, vilka ger Cuvée Rosé dess färg, tanniner och en smak av röda bär. Rosécidern innehåller endast fruktjuice från äpplen och en skvätt tranbär.
Serveras med fördel kyld i champagneglas som sällskapsdryck, eller till fisk, ljust kött och dessert.
– Det känns roligt och spännande att få lansera Stassen Cidre Cuvée Rosé i Sverige, då svenskar är mycket förtjusta i rosévin och champagne. Vi lanserade den i en begränsad upplaga för två år sedan och det blev en succé. Nu är vår mousserande rosécider här för att stanna, säger Jean-Pierre Stassen.
Frukten handplockas i slutet av augusti varje år. Den pressade äppeljuicen fermenteras sedan med en särskild jäststam från Champagne-regionen. Juicen lagras, jäser samt förvaras vid en temperatur mellan 12 och 20 grader. Därefter kyls den till källartemperatur. När cidern är redo lagras den skyddad från ljus i en konstant temperatur av 15 grader tills den buteljeras i flaskor med champagnekork.
Äpplet med rött fruktkött har egenskaper som påminner om röda druvor, vilka ger Cuvée Rosé dess färg, tanniner och en smak av röda bär. Rosécidern innehåller endast fruktjuice från äpplen och en skvätt tranbär.
Serveras med fördel kyld i champagneglas som sällskapsdryck, eller till fisk, ljust kött och dessert.
28 Mar 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"