Chark-SM 2018 arrangeras för tionde gången
6 Nov 2018

Under dagen anordnas Chark-SM:s stora mässa och konferens på temat kvalitet, hälsa och hållbarhet. På plats finns representanter från hela charkbranschen för att diskutera framtidens utmaningar.
I Chark-SM tävlar charkföretagen i allt från den bästa falukorven, köttbullarna, julskinkan och korvarna till de bästa rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag har bedömts av ett 40-tal domare. Alla charkuterier som är felfria i bedömningen får en guldkvalitetsstämpel som visar för konsumenterna att de håller i en produkt av högsta klass. Av dessa utses en Svensk Mästare i varje tävlingsklass.
På plats finns såväl leverantörer, charkproducenter, livsmedelskedjor, som forskare, representanter från branschorganisationer och Näringsdepartementet.
Den nya utmärkelsen Årets smakförnyare och utmärkelsen Bästa ekologiska produkt delas ut dagtid under konferensen. På kvällen koras Svenska Mästare i 17 olika tävlingsklasser.
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Den har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 17 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2018 arrangeras av RISE och vinnarna koras den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg. Huvudsponsorer är Lyckeby Culinar, Svensk Charksupport, Svenskt kött och PCS.
www.charksm.se
Av: Annika Rådlund
6 Nov 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
O'Learys köper restaurangkedjan Harrys
"Det finns en enorm potential inom eatertainment och alla tecken tyder på att branschen kommer att växa rejält i framtiden"
-
Stärk kroppen med träning
Vare sig du har ett stillasittande eller rörligt arbete är det viktigt att stärka kroppen för att förebygga belastningsskador som kan leda till värk i nacke och rygg.
-
Hotellkedjan lanserar nytt koncept för långtidsboende
"Vi har märkt av en ökad efterfrågan kring långtidsboende, både gällande affärs- och privatresenärer"
-
Detta är Årets smak 2021
" Vi gjorde även en enkätundersökning för att se vilka globala trender våra svenska kockar och konditorer tyckte var mest intressanta"
-
Recept inför Gin & Tonic-dagen 9 april
Ginpasta och Gin & Tonic med sotad citron och basilika
-
Snart invigs The Wood hotel - 20 våningar byggt i trä
Nytt hotell med spa, kongresslokal, konferensanläggning och tre restauranger
-
Restriktionerna för restauranger förlängs
" och håll kvastlängds avstånd"