Chark-SM 2018 arrangeras för tionde gången
6 Nov 2018

Under dagen anordnas Chark-SM:s stora mässa och konferens på temat kvalitet, hälsa och hållbarhet. På plats finns representanter från hela charkbranschen för att diskutera framtidens utmaningar.
I Chark-SM tävlar charkföretagen i allt från den bästa falukorven, köttbullarna, julskinkan och korvarna till de bästa rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag har bedömts av ett 40-tal domare. Alla charkuterier som är felfria i bedömningen får en guldkvalitetsstämpel som visar för konsumenterna att de håller i en produkt av högsta klass. Av dessa utses en Svensk Mästare i varje tävlingsklass.
På plats finns såväl leverantörer, charkproducenter, livsmedelskedjor, som forskare, representanter från branschorganisationer och Näringsdepartementet.
Den nya utmärkelsen Årets smakförnyare och utmärkelsen Bästa ekologiska produkt delas ut dagtid under konferensen. På kvällen koras Svenska Mästare i 17 olika tävlingsklasser.
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Den har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 17 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2018 arrangeras av RISE och vinnarna koras den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg. Huvudsponsorer är Lyckeby Culinar, Svensk Charksupport, Svenskt kött och PCS.
www.charksm.se
Av: Annika Rådlund
6 Nov 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Clarion Hotel Post firar med en sommarmarknad
"Det här kommer bli ett riktigt härligt party med det allra bästa vi har att bjuda på"
-
Konkurser inom hotell och restaurang ökar
"Vi ser ännu inget ljus i mörkret för svenska företag"
-
Gothia Towers firar 100-årig mötesplats
Nu besöker 2 miljoner människor Svenska Mässan Gothia Towers varje år
-
Recept: Pastasallad puttanesca med örtostcrème
Matig pastasallad med somriga smaker
-
Humlan har förvandlats till en blomstrande taqueria
Kocken Tal Borenshtein står bakom matkonceptet
-
Första uttagningen till Årets kock 2023 är klar
Dessa kockar går vidare i tävlingen:
-
Stockholms Bryggeridag arrangeras 27 maj
Stockholms Bryggeridag är en ny mässa med öl från hantverksbryggerier