Chark-SM 2018 arrangeras för tionde gången
6 Nov 2018

Under dagen anordnas Chark-SM:s stora mässa och konferens på temat kvalitet, hälsa och hållbarhet. På plats finns representanter från hela charkbranschen för att diskutera framtidens utmaningar.
I Chark-SM tävlar charkföretagen i allt från den bästa falukorven, köttbullarna, julskinkan och korvarna till de bästa rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag har bedömts av ett 40-tal domare. Alla charkuterier som är felfria i bedömningen får en guldkvalitetsstämpel som visar för konsumenterna att de håller i en produkt av högsta klass. Av dessa utses en Svensk Mästare i varje tävlingsklass.
På plats finns såväl leverantörer, charkproducenter, livsmedelskedjor, som forskare, representanter från branschorganisationer och Näringsdepartementet.
Den nya utmärkelsen Årets smakförnyare och utmärkelsen Bästa ekologiska produkt delas ut dagtid under konferensen. På kvällen koras Svenska Mästare i 17 olika tävlingsklasser.
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Den har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 17 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2018 arrangeras av RISE och vinnarna koras den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg. Huvudsponsorer är Lyckeby Culinar, Svensk Charksupport, Svenskt kött och PCS.
www.charksm.se
Av: Annika Rådlund
6 Nov 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tävlade om att skapa bästa Rudbeckiusbakelsen
"Om jag beskriver bakelsen med tre ord skulle det vara söt, mjuk och sommar"
-
World of Volvo startar med bokningar redan nu
"Det här kommer att bli ett väldigt häftigt ställe att arrangera en konferens eller annan typ av mötesupplevelse på"
-
"Nästan fullbokat på sportloven"
Stort intresse hos SkiStar till sportloven: nästintill fullbokat
-
Öppnar ny restaurang på stadsteatern
"Vi känner oss oerhört inspirerade att utveckla den här verksamheten"
-
Nytt specialkaffe från Löfbergs för café och restauranger
"En riktig fullträff som lyfter extra mycket som espresso"
-
Recept: Asian Bao Buns med svamp och Asian Bao Buns med kyckling
Två snabba recept med Santa Maria Asian Buns
-
Science Park Towers med fyra torn byggs i Jönköping
"Science Park Towers blir en unik ny mötesplats mitt i centrala Jönköping"