Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Chark-SM 2018 arrangeras för tionde gången

 
Chark-SM 2018 arrangeras för tionde gångenSveriges bästa korv och skinka kommer att prisas den 8 november. Torsdagen den 8 november är det dags för Chark-SM 2018 i Eriksbergshallen i Göteborg. Sveriges bästa julskinka, falukorv, färskkorv, köttbullar och hamburgare, och många fler ska koras. Det är tionde gången som Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel hålls.

Under dagen anordnas Chark-SM:s stora mässa och konferens på temat kvalitet, hälsa och hållbarhet. På plats finns representanter från hela charkbranschen för att diskutera framtidens utmaningar.

I Chark-SM tävlar charkföretagen i allt från den bästa falukorven, köttbullarna, julskinkan och korvarna till de bästa rökta och lufttorkade charkuterierna. De cirka 700 tävlande charkuterierna från 55 företag har bedömts av ett 40-tal domare. Alla charkuterier som är felfria i bedömningen får en guldkvalitetsstämpel som visar för konsumenterna att de håller i en produkt av högsta klass. Av dessa utses en Svensk Mästare i varje tävlingsklass.

På plats finns såväl leverantörer, charkproducenter, livsmedelskedjor, som forskare, representanter från branschorganisationer och Näringsdepartementet. 

Den nya utmärkelsen Årets smakförnyare och utmärkelsen Bästa ekologiska produkt delas ut dagtid under konferensen. På kvällen koras Svenska Mästare i 17 olika tävlingsklasser.


Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Den har som syfte att bidra till kvalitetsutveckling och att vägleda konsumenten om vad som är bra charkuterier. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 17 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2018 arrangeras av RISE och vinnarna koras den 8 november i Eriksbergshallen i Göteborg. Huvudsponsorer är Lyckeby Culinar, Svensk Charksupport, Svenskt kött och PCS. 


www.charksm.se

 

Av: Annika Rådlund