Carl Jan Granqvist donerar Saxå Bruk till en stiftelse
7 Sep 2022
Carl Jan Granqvist, som idag är en av Sveriges mest kände måltids- och vinkännare, har under åren inte bara utvecklat Saxå Bruk - han har även varit initiativtagare till Campus Grythyttan som är en restaurang- och hotellhögskola vid Örebro universitet.
Saxå Bruk utanför Filipstad i östra Värmland blir säte för den nybildade stiftelsen Aptitum. Hela egendomen som omfattar 200 hektar mark, 13 hus med inventarier skänks till stiftelsen Aptitum, som ska bli ett gastronomiskt centrum, ett hem för svensk gastronomi med njutning i fokus. Carl Jan Granqvist gläds över att livsverket finner en vital framtidsform.
Stiftelsen Aptitum ges förtroendet att förvalta Saxå Bruk
Tanken att låta Saxå Bruk leva vidare i en ny form har vuxit fram under ett tiotal år. Under december 2021 beviljades ett generöst anslag från Erling Perssons stiftelse som gjorde det möjligt för Carl Jan Granqvist att donera egendomen med en tryggad kapitalbas.
Han meddelar att det finns inget vemod i att hans livsverk nu skänks bort.
– Tvärtom, jag känner en lycka över att Saxå Bruk får leva vidare. Det saknas idag en fysisk plats för nordisk gastronomi, ett hem där det kan samlas gastronomisk tradition och innovation under ett och samma tak. Saxå Bruk kan i en framtid utvecklas till ett nav för såväl nordisk som svensk gastronomi säger Carl Jan Granqvist.
Stiftelsens säte Saxå Bruk kommer parallellt med detta fortsätta att erbjuda en plats för boende, konferenser och upplevelser och stiftelsen kommer att ha ett nära samarbete med Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Carl Jan Granqvist är ledamot i dessa tre akademier. Stiftelsen Aptitum vill initialt fokusera på gastronomiskt hantverk och sensorik.
Till medlemmar i Stiftelsen Aptitums styrelse har som ordförande utnämnts Cecilia Schelin Seidegård. Övriga ledamöter är Niklas Cassel, Viktor Söderberg, Mia Kling och Carl Jan Granqvist.
Om stiftelsen Aptitum
Aptitums övergripande syfte är att sprida kunskap till yrkesverksamma inom besöksnäringen, forskarsamhället samt till en allmänhet om nordisk och svensk gastronomi, det vill säga måltidskunskap med njutning i fokus. Detta görs genom samverkan med företag, organisationer och en intresserad allmänhet. Ett viktigt uppdrag för stiftelsen är att främja utbildning och forskning inom området gastronomi, och förvalta och utveckla den europeiska gastronomin med sitt ursprung i det kristna arvet. För att främja utveckling och lärande kommer stiftelsen att anordna seminarier och föreläsningar, initierar forskningsprojekt och samverkar med internationella, europeiska och svenska universitet och andra utbildningsinstitutioner.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Saxå Bruk
7 Sep 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre svenska bransch-kvinnor leder Champagne Bureau Nordics
"Via Champagne Bureau Nordic kommer man kunna hålla sig à jour med de tallra senaste från regionen"
-
Jacy'z Hotel & Resort utsett till Sveriges bästa affärshotell
"Extra roligt är att det att vinna just detta pris eftersom vinnarna utses både av en jury och våra gäster som besökt vår destination"
-
Årets sju starkaste kontorstrender
Castellum presenterar Framtidens arbetsliv 2024 – en årlig rapport om kontorstrender.
-
Årets Rätt 2024 är framtagen av Desirée Jaks
"Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer"
-
Ystad Saltsjöbad vald till Sveriges bästa Resort
"Vi väljer att se priset som ett kvitto på att vår verksamhet besitter högkvalitativ service, innovativa konferenstjänster, nya upplevelser och kreativa evenemangslösningar"
-
Lindos Blu Luxury Hotel & Suites är världens bästa TUI-hotell
"De hotell vi erbjuder spelar en avgörande roll i skapandet av minnesvärda semestrar för våra kunder"
-
Lanserar energibesparande induktionsapparater
"Ger möjlighet till en exakt temperatur ända ner till 1°C"