Carl Jan Granqvist donerar Saxå Bruk till en stiftelse
7 Sep 2022
Carl Jan Granqvist, som idag är en av Sveriges mest kände måltids- och vinkännare, har under åren inte bara utvecklat Saxå Bruk - han har även varit initiativtagare till Campus Grythyttan som är en restaurang- och hotellhögskola vid Örebro universitet.
Saxå Bruk utanför Filipstad i östra Värmland blir säte för den nybildade stiftelsen Aptitum. Hela egendomen som omfattar 200 hektar mark, 13 hus med inventarier skänks till stiftelsen Aptitum, som ska bli ett gastronomiskt centrum, ett hem för svensk gastronomi med njutning i fokus. Carl Jan Granqvist gläds över att livsverket finner en vital framtidsform.
Stiftelsen Aptitum ges förtroendet att förvalta Saxå Bruk
Tanken att låta Saxå Bruk leva vidare i en ny form har vuxit fram under ett tiotal år. Under december 2021 beviljades ett generöst anslag från Erling Perssons stiftelse som gjorde det möjligt för Carl Jan Granqvist att donera egendomen med en tryggad kapitalbas.
Han meddelar att det finns inget vemod i att hans livsverk nu skänks bort.
– Tvärtom, jag känner en lycka över att Saxå Bruk får leva vidare. Det saknas idag en fysisk plats för nordisk gastronomi, ett hem där det kan samlas gastronomisk tradition och innovation under ett och samma tak. Saxå Bruk kan i en framtid utvecklas till ett nav för såväl nordisk som svensk gastronomi säger Carl Jan Granqvist.
Stiftelsens säte Saxå Bruk kommer parallellt med detta fortsätta att erbjuda en plats för boende, konferenser och upplevelser och stiftelsen kommer att ha ett nära samarbete med Gastronomiska Akademien, Måltidsakademien och Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, KSLA. Carl Jan Granqvist är ledamot i dessa tre akademier. Stiftelsen Aptitum vill initialt fokusera på gastronomiskt hantverk och sensorik.
Till medlemmar i Stiftelsen Aptitums styrelse har som ordförande utnämnts Cecilia Schelin Seidegård. Övriga ledamöter är Niklas Cassel, Viktor Söderberg, Mia Kling och Carl Jan Granqvist.
Om stiftelsen Aptitum
Aptitums övergripande syfte är att sprida kunskap till yrkesverksamma inom besöksnäringen, forskarsamhället samt till en allmänhet om nordisk och svensk gastronomi, det vill säga måltidskunskap med njutning i fokus. Detta görs genom samverkan med företag, organisationer och en intresserad allmänhet. Ett viktigt uppdrag för stiftelsen är att främja utbildning och forskning inom området gastronomi, och förvalta och utveckla den europeiska gastronomin med sitt ursprung i det kristna arvet. För att främja utveckling och lärande kommer stiftelsen att anordna seminarier och föreläsningar, initierar forskningsprojekt och samverkar med internationella, europeiska och svenska universitet och andra utbildningsinstitutioner.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Saxå Bruk
7 Sep 2022
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Fyra av tio tycker att det är viktigt med en central arbetsplats
För en majoritet är det idag ganska oviktigt att arbeta mitt i stan, men fyra av tio föredrar fortfarande ett centralt läge. Främsta anledningen är att kunna uträtta ärenden i anslutning till jobbet.
-
Mer trä i city
"Vill man ha en personlig touch på lokalerna och det är extra viktigt att det stämmer överens med ens egna varumärke"
-
Snabblagad Chimichurrikyckling av fredagskocken Mattias Larsson
Kyckling med chimichurri och kryddiga rotsaker
-
STF Undersvik Gårdshotell och vandrarhem invigd
"Det känns som vi kompletterar utbudet i Järvsö och Hälsingland på ett fint sätt"
-
Unik rätt skapad av Jessica Frej hos IKEA
"Den är varm, mättande och samtidigt frisk och fräsch och en ganska ovanlig kombination"
-
Samsung lanserar en AI-driven mat- och recepttjänst
"Samsung Food använder avancerade AI-funktioner för att ge en skräddarsydd allt-i-ett-matupplevelse"
-
Två matgrossister till Väla Södra i Helsingborg
Det är Wihlborgs som har skrivit kontrakt med två nya hyresgäster i fastigheten Rubinen 1.