Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Byggstart för miljardbygge på Idre Himmelfjäll

 
Byggstart för miljardbygge på Idre HimmelfjällI dag sågas den första plankan till Idre Himmelfjälls 1,7-miljardersbygge av Torbjörn Wallin, vd, Peter Hultqvist, försvarsminister, Peter Egardt, kommunalråd i Älvdalen och Staffan Derning, grundare Idre Himmelfjäll.  I dag, tisdagen den 31 juli, är det byggstart av det första nya alpina skidområdet på över 30 år i Sverige – ett bygge värt 1,7 miljarder.  

Efter genomförd tillståndsprocess, projektering och under pågående upphandling har styrelsen tagit beslut om att starta upp byggandet av den första etappen av det alpina skidsystemet på Idre Himmelfjäll.

Det nya området på Idre Himmelfjäll kommer att bli en av skandinaviens största turistanläggningar och innefatta 2 000 hektar av fjällnatur med en rad boendealternativ, restauranger, butiker, vägar, parkeringar och tillhörande service.
Till nästa jul, 2019, ska 8 liftar, 22 alpina nedfarter, snökanoner, vattenledningar, pumphus, längdspår, skidshop, cirka 2 600 bäddar och en hel del annat vara klart. Det blir Sveriges första nya alpina storsatsning sedan 1980-talet med planerade investeringar på totalt 1,7 miljarder med många finansiella parter bakom.

– Vi startar nu upp ett projekt som sannolikt inte är färdigbyggt om 50 års tid. Är nästan som att starta upp bygget av en stad. Ytorna finns för att bygga ski in ski out boende på minst 2000 tomter med tillhörande service som tex restauranger, butiker, hotell med mera, säger Torbjörn Wallin, VD Idre Himmelfjäll.

Angående villka hotell som kommer att byggas svarar han så här:
– Vi har blivit kontaktad av externa parter som är intresserade av att öppna hotell under de närmaste 1-2 åren. Vår plan bygger på att det skall finnas efter 3-4 från starten 2019 och framåt. Tror inte på att gå för snabbt fram


Samtidigt startar också byggandet av ett flertal nya bostadsområden med bland annat fritidshus, VA-nät, vattenreservoar, elnät, fibernät. Bakom bostadsområdena står många parter, varav Idre Himmelfjäll redan har sålt 260 tomter för fritidshus och flerbostadshus. Intresset för att köpa tomt i de nya områdena är stort och det köps just nu en tomt i veckan. Efter beslut om byggstart av det nya alpina området förväntas intresset öka ytterligare.

–Det är både privata och företag som nu bygger boende. Det handlar om både enbostadshus och flerbostadshus som byggts. Redan nu har ca 800 bäddar byggts inom 500 meter från liften. Till julen 2019 ska ca 2600 bäddar haft byggts inom 500 meter från liften. 

Det nya alpina skidområdet kommer att ge en hel del jobb. Redan under den inledande byggprocessen som kommer att pågå under flera år beräknas minst 150 personer sysselsättas i byggverksamhet, entreprenad, transporter och liknande. Även övrig service- och näringsverksamhet i Idre påverkas positivt. Från julen 2019 beräknas 50 medarbetare behövas för att drifta området, både i egen och extern regi. Under hösten och vintern planerar Idre Himmelfjäll att påbörja rekryteringen av nyckelpersoner som ska vara med och starta upp verksamheten. Lediga tjänster kommer annonseras i höst.

–Det handlar om ett projekt som grundaren Staffan Derning har jobbat på sedan 30 år tillbaka. Det känns självfallet stort att nu komma igång med bygget av etapp 1 av den alpina satsningen innebärande 22 nedfarter, 8 liftar, snösystem med mera - som ska vara klart tills julen 2019.

Redan i december i år startar den nybyggda skiduthyrningen i området.

Text: Annika Rådlund Foto: Idre Himmelfjäll