Baka glutenfria vaniljhjärtan
14 Feb 2019
Dessa vaniljhjärtan är bakade av glutenfria och ekologiska mjöler från Biofood.
Tips! När du bakar glutenfritt är ett trick att blanda olika mjöler för bästa konsistens och smak.
VANILJHJÄRTA
Ca 8 hjärtan
1 dl mandelmjöl
1 1/2 dl rismjöl
1 dl durramjöl
1/2 dl majsstärkelse 1/2 dl majsmjöl
2 tsk xantangummi
1 1/2 msk björksocker 1 krm äkta vaniljpulver 1 äggula
175 g rumsvarmt smör
VANILJKRÄM
2 1/2 dl valfri mjölk
1/2 tsk äkta vaniljpulver 3 äggulor
1 dl strösocker
2 1/2 msk majsstärkelse
1 msk smör
Smörj hjärtformar av metall väl med fett.
Mät upp och blanda de torra ingredienserna till kakan i en bunke.
Blanda i äggulan och nyp in smöret i degen. Låt degen ligga inlindad i plastfolie ca 30 minuter i kylskåpet.
Värm mjölken till vaniljkrämen i en tjockbottnad kastrull. Rör i vaniljpulvret, ta från värmen och låt dra i 10 minuter.
Vispa samman äggulor, strösocker och majsstärkelse snabbt så att det inte bildas luftbubblor.
Rör ner äggblandningen i mjölken och sjud på låg värme under omrörning tills krämen tjocknar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut kakdegen mellan två bakplåtspapper till en platta som är ca 1/2 cm tjock. Du måste jobba fort, annars mjuknar smöret i degen och den blir svår att forma.
Klä formarna med drygt hälften av degen. Lägg en klick kräm i varje form. Täck dem med lock av resterande deg. Kläm till degen väl runt kanterna.
Grädda kakorna på galler i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna på plan underlag medan de ännu är varma. Sikta över lite florsocker strax innan de ska serveras.
Källa: Receptet är hämtat ur boken: Baka glutenfritt- matbröd och söta favoriter av Susanne Hovenäs och Malin Randeniye Foto: Eva Hildén (Semic Bokförlag)
14 Feb 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"