Baka glutenfria vaniljhjärtan
14 Feb 2019

Dessa vaniljhjärtan är bakade av glutenfria och ekologiska mjöler från Biofood.
Tips! När du bakar glutenfritt är ett trick att blanda olika mjöler för bästa konsistens och smak.
VANILJHJÄRTA
Ca 8 hjärtan
1 dl mandelmjöl
1 1/2 dl rismjöl
1 dl durramjöl
1/2 dl majsstärkelse 1/2 dl majsmjöl
2 tsk xantangummi
1 1/2 msk björksocker 1 krm äkta vaniljpulver 1 äggula
175 g rumsvarmt smör
VANILJKRÄM
2 1/2 dl valfri mjölk
1/2 tsk äkta vaniljpulver 3 äggulor
1 dl strösocker
2 1/2 msk majsstärkelse
1 msk smör
Smörj hjärtformar av metall väl med fett.
Mät upp och blanda de torra ingredienserna till kakan i en bunke.
Blanda i äggulan och nyp in smöret i degen. Låt degen ligga inlindad i plastfolie ca 30 minuter i kylskåpet.
Värm mjölken till vaniljkrämen i en tjockbottnad kastrull. Rör i vaniljpulvret, ta från värmen och låt dra i 10 minuter.
Vispa samman äggulor, strösocker och majsstärkelse snabbt så att det inte bildas luftbubblor.
Rör ner äggblandningen i mjölken och sjud på låg värme under omrörning tills krämen tjocknar.
Sätt ugnen på 200 grader.
Kavla ut kakdegen mellan två bakplåtspapper till en platta som är ca 1/2 cm tjock. Du måste jobba fort, annars mjuknar smöret i degen och den blir svår att forma.
Klä formarna med drygt hälften av degen. Lägg en klick kräm i varje form. Täck dem med lock av resterande deg. Kläm till degen väl runt kanterna.
Grädda kakorna på galler i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. Stjälp försiktigt upp kakorna på plan underlag medan de ännu är varma. Sikta över lite florsocker strax innan de ska serveras.
Källa: Receptet är hämtat ur boken: Baka glutenfritt- matbröd och söta favoriter av Susanne Hovenäs och Malin Randeniye Foto: Eva Hildén (Semic Bokförlag)
14 Feb 2019
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
O'Learys köper restaurangkedjan Harrys
"Det finns en enorm potential inom eatertainment och alla tecken tyder på att branschen kommer att växa rejält i framtiden"
-
Stärk kroppen med träning
Vare sig du har ett stillasittande eller rörligt arbete är det viktigt att stärka kroppen för att förebygga belastningsskador som kan leda till värk i nacke och rygg.
-
Hotellkedjan lanserar nytt koncept för långtidsboende
"Vi har märkt av en ökad efterfrågan kring långtidsboende, både gällande affärs- och privatresenärer"
-
Detta är Årets smak 2021
" Vi gjorde även en enkätundersökning för att se vilka globala trender våra svenska kockar och konditorer tyckte var mest intressanta"
-
Recept inför Gin & Tonic-dagen 9 april
Ginpasta och Gin & Tonic med sotad citron och basilika
-
Snart invigs The Wood hotel - 20 våningar byggt i trä
Nytt hotell med spa, kongresslokal, konferensanläggning och tre restauranger
-
Restriktionerna för restauranger förlängs
" och håll kvastlängds avstånd"