Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Bagerier och konditorer i kampanjen #räddadinbagare

 
Bagerier och konditorer i kampanjen #räddadinbagareMartin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer, sätter upp posters för kampanjen #räddadinbagare. Bagerier och konditorier har liksom restauranger, barer och hotell drabbas hårt av Corona-krisen och nu uppmanar branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer alla  att köpa med sig bröd och fika hem från sina lokala favoritställen.

De hoppas att spridningen i sociala medier ska ge ringar på vattnet.
- Vi har skapat kampanjen #räddadinbagare för att uppmana konsumenter över hela landet att köpa med sig bröd eller fika hem. Många tar för givet att det lokala favoritstället kommer finnas kvar i framtiden, men utan en gemensam insats kommer flertalet behöva lägga ner. Om vi alla gör ett litet köp på bageriet räddar vi branschen till överlevnad, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.

Omfattande uppsägningar av personal har redan påbörjats och branschorganisationen befarar nedläggningar av många företag. De flesta bagerier och konditorier i Sverige är lokala verksamheter som bidrar till näringslivet på orterna, och utgör samtidigt sociala mötesplatser för de boende.

- Vi ser hur våra medlemsföretag kämpar för sin överlevnad. Detta handlar om uppskattade småföretagare som riskerar att helt slås ut. Det lokala bageriet och konditoriet är viktigt såväl socialt som arbetsgivare, inte minst för ungdomar som får sitt första jobb. Vi vill därför uppmana alla att stödja sitt lokala favoritställe. Det är ett enkelt sätt att äta gott och göra gott på samma gång.

Viktiga lokala arbetsgivare
Varannan arbetsplats inom svensk livsmedelsproduktion utgörs av ett bageri eller konditori. Totalt arbetar 37 000 personer på bageri eller konditori, motsvarar ungefär 15 000 heltidstjänster. Många av de anställda är ungdomar som får sitt första jobb inom branschen. Regeringens förslag om sänkning av arbetsgivaravgiften som kom under onsdagen är en välkommen satsning för att mildra konsekvenserna. Men Sveriges bagare & konditorer efterlyser fler nödvändiga åtgärder som att staten även tar över sjuklöneansvaret från den 13 mars då undantag för läkarintyg gjordes. 

- Vi behöver säkra jobben och det snabbt. För många unga skulle det vara svårt att hitta ett annat jobb nu. Jag hör varje dag medlemmar som berättar att de är tvungna att säga upp eller permittera medarbetare, säger Stefan Fritzdorf, som är ordförande för branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer.


Följ kampanjen på Facebook (https://www.facebook.com/Bagarna/) och Instagram (https://www.instagram.com/sverigesbagarekonditorer/?hl=sv)
 


Om Sveriges bagare & konditorer
Sveriges bagare & konditorer är en branschorganisation för bagerier och konditorier i Sverige. 
Av: Annika Rådlund Källa: Sveriges bagare & konditorer