Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets Viltkock koras

 
Årets Viltkock korasEmil Hedbloms vildsvinsrätt. Fotograf Sara Arnason Nu är det snart dags att kora Årets Viltkock och tävlingen äger rum på Eriksberg i Blekinge. Där kommer de två finalisterna Emil Lindfors från restaurang Bryggargatan i Skellefteå och Björn Olfenius från Färna Herrgård att tillaga sina vildsvinsrätter.

Rolf Salomonsson som är ledamot i Svenska Viltmatakademin och ansvarig för Årets Viltkock och Årets Vitlmatrestaurang. berättar hur uttagningen till finalen gått till:
– I  samband med tävlingen Årets Viltmatrestaurang 2018 kunde man också skicka in ett recept på en vildsvinsrätt. Det receptet bedömdes av samma jury som korade Årets Viltmatrestaurang. Ur de inskickade recepten valdes sedan två finalister ut. 

De två recepten som valdes ut stod Emil Lindfors från restaurang Bryggargatan i Skellefteå och Emil Hedblom från restaurang Buustamon i Åre för och de skulle mötas i finalen. 

–Emil Hedblom från Buustamon i Åre har av olika anledningar tvingats ställa in sitt deltagande i finalen. Ersätter gör Björn Olfenius från Färna Herrgård. Färna Herrgård var en av två restauranger som fick hedersomnämnande vid tävlingen Årets Viltmatrestaurang som Lux Dag för Dag i Stockholm vann.

Bakom priset Årets Viltkock står Viltmatakademin, som tillsammans med Eriksberg och Svenska Jägareförbundet vill höja intresset och kunskapen om viltkött. Juryns ordförande är Gert Klötzke.

–Anledningen till att vi valde vildsvin som huvudråvara är att det finns och skjuts väldigt mycket vildsvin och att vi på detta sätt vill bidra till ett bra omhändertagande av detta vilt, förklarar Rolf Salomonsson.

Så här går finalen till:

På förmiddagen den 2 februari tillagar de två finalisterna sina vildsvinsrätter från sina vinnande recept. Dessa serveras för juryn klockan 12.30. Direkt därefter påbörjar de sina rätter som är komponerade med råvaror från en råvarukorg. Varje tävlande ska tillaga 20 portioner vardera som serveras i restaurangen klockan 19.30.

Juryn sammanträder. Prisutdelningen sker kl. 21.30.

Svenska Viltmatakademins vision är att allt vilt från de svenska skogarna kommer konsumenten tillgodo och målet för Svenska Viltmatakademins arbete och engagemang är att nå ”Viltmat på var mans tallrik”.

Akademin vill sprida kunskap om viltets hantering och goda användning, från dess naturliga livsmiljö till matbordet. Akademin vill även initiera nytänkande och vara ett aktivt och fritt diskussionsforum i syfte att förbättra kvalitén i hela viltkedjan.



Av: Annika Eådlund Källa: Svenska Jägareförbundet och 
Rolf Salomonsson
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer