Årets Nobeldessert med Alfred Nobels siluett i choklad
10 Dec 2013
Under tisdagskvällen avnjöts årets Nobeldessert i Blå hallen. Under stort hemlighetsmakeri har konditorerna Conrad Tyrsén och Ted Johansson från Dessert & Choklad Stockholm skapat desserten som är en sann hyllning till den svenske uppfinnaren - på varje dessertfat finns nämligen Alfred Nobels siluett handsprayad i choklad.
Conrad Tyrsén och Ted Johansson, som fått det prestigefyllda uppdraget för andra året i rad, har utgått ifrån Alfred Nobels profil när de skapat årets Nobeldessert. Avslutningen på världens mest kända middag består av ett dynamitrör i choklad sprängfyllt med nougatcréme, salt karamellsås, brownie och hela rostade hasselnötter som serveras tillsammans med en havtornssorbet, havtornssås och kuber i nougat samt ett chokladknyte fyllt med nougatcréme och hackade karamelliserade hasselnötter. På dessertfatet har Nobelkonditorerna för hand sprayat Alfred Nobels siluett i choklad.
– Vi överraskar inte bara smakmässigt utan också visuellt denna gång. Vi vill hylla Alfred Nobel på vårt sätt, genom vårt hantverk och genom att vara så bra vi kan vara. Förväntningarna på desserten är höga, både från gästerna och från oss själva, särskilt då det är andra året i rad vi fått detta prestigeuppdrag, säger Conrad Tyrsén.
Tekniskt är denna den svåraste dessert som någonsin gjorts i Nobelsammanhang. Conrad Tyrsén och Ted Johansson har skissat, planerat och provlagat desserten sedan mars i år. Det har tagit sju personer fyra dagar att färdigställa de cirka 1 500 desserterna som just nu avsmakas i Stadshuset. Hantverksmässig precision krävs till varje detalj på den fram till nu hemliga middagsavslutningen. Vad gäller smaken tror Conrad Tyrsén och Ted Johansson att de prominenta gästerna i Stadshuset kommer att bli nöjda.
– Smakmässigt utgår vi ifrån det svenska som ligger oss varmt om hjärtat. Havtorn trivs utmärkt ihop med nougat och den djupa smaken av choklad. Tillsammans blir det en oslagbar kombination av intensiva smaker – en smakexplosion! avslutar Ted Johansson.
Det officiella namnet på årets Nobeldessert är ”Chokladsiluett med nougat och havtornsexplosion” men kallas även för ”I huvudet på Alfred Nobel”.
Nobeldesserten kommer att kunna köpas i en förenklad version på Dessert & Choklad Stockholm från onsdagen den 11 december.
Conrad Tyrsén och Ted Johansson från Dessert & Choklad Stockholm har utgått ifrån Alfred Nobels profil när de skapat årets Nobeldessert. Nobeldesserten 2013 består av ett dynamitrör i choklad sprängfyllt med nougatcréme, salt karamellsås, brownie och hela rostade hasselnötter som serveras tillsammans med en havtornssorbet, havtornssås och kuber i nougat samt ett chokladknyte fyllt med nougatcréme och hackade karamelliserade hasselnötter. På dessertfatet har Nobelkonditorerna för hand sprayat Alfred Nobels siluett i choklad.
10 Dec 2013
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"