Årets Blossa är i år inspirerad av en europeisk stad
29 Sep 2021

Staden Valenca stoltserar med vackra apelsinodlingar och glöggen fått en smakrik fusion av traditionella glöggkryddor och apelsinens sötma och friskhet.
Blossa 21 är hantverksmässigt gjord på en klassisk vit starkvinsglögg, med smak av färska ekologiska apelsinskal och och apelsinblom.
– Runt Valencia finns vackra fält med apelsinträd och härifrån har vi köpt in färska ekologiska apelsiner som vi har skalat själva. Det färska skalet används sedan för att göra en apelsininfusion som utgör basen. Det kombineras i sin tur med torkade apelsinblommor och torkat pomerans- och citronskal för att få fram en mer komplex karaktär. Den söta och friska smaken balanseras med en hint av beska som slutligen gifter sig väl med Blossas traditionella glöggkryddor, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa.
Flaskans design hämtar inspiration från fruktens färg och korken symboliserar apelsinträdets stam. Illustrationerna för tankarna till de dekorativa handmålade kakelplattorna som pryder stadens gator. En konstform man i Valencia refererar till som Azulejo. Den guldfolierade siffran “21” är en historisk referens till hur de valencianska apelsinerna sveptes in med papper stämplat med guldmotiv för att locka konsumenter. Bakom designen står Scandinavian Design Group Norge som har gjort sin första design för Blossa årgångsglögg detta år.
Tre serveringstips från Chief Blender Åsa Orsvärn:
Garnera Blossa 21 med en apelsinskiva med skal.
Blossa 21 kan även avnjutas som en uppfriskande apelsindessert. Skala färska, söta apelsiner och skiva dem tunt. Lägg ut på ett fat och häll sedan på Blossa 21. Låt de dra någon timme och servera sedan med en god vaniljglass. Servera gärna Blossa 21 med lite spanska saltade mandlar, gärna Marconamandlar.
Om Blossa Årgångsglögg:
Sedan 2003 har Blossa lanserat en ny smak inför varje vintersäsong. Fram till 2010 hämtade Blossa inspiration från julen och den nordiska vintern med smaker som lingon, saffran och vinteräpple. Samtliga år har flaskan fått en ny unik design, vilket bidragit till att göra årgångsglöggen eftertraktad bland många samlare. Från 2011 har Blossa blickat ut i världen för att hämta inspiration till årgångsglöggen. De klassiska glöggkryddorna har blandats med nya och spännande smaker från jordens alla hörn. Tidigare år har Blossa besökt bland annat Indien, Italien, Hawaii och Marocko.
Av: Annika Rådlund Källa: Blossa
Foto: Susanna Blåvarg
29 Sep 2021
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Kändisarna vi helst firar midsommar med
En kock är med bland Topp 5:
-
Smådalarö Gård Hotell & Spa fick två utmärkelser i LIV Hospitality Design Awards
"Det är fantastiskt att Smådalarö Gård, som enda skandinaviska hotell, får motta ett sådant ansett internationellt designpris"
-
Recept på avec: Rabarbershot med vanilj
Somrig avec med vanilj och rabarber
-
Midsommarrecept av Sveriges Mästerkock Adam Thulin
Södersill, Midsommarlax och Smörrebröd med auberginesill
-
Här ska svenskarna fira midsommar i år
Årets midsommardestinationer:
-
De ritar Michelinkrögarens krog
Krögaren Daniel Berlin tar hjälp av FOJAB.
-
Nordic Choice Hotels byter namn till Strawberry
"Vi ska vara bäst i klassen på hotellupplevelsen"