Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets bärdesserter som skapats av konditormästare Jan Hedh

 
Bärfrämjandet firade den sedvanliga jordgubbspremiären i Skåne den 2 juni. Trots att skördarna av de svenska jordgubbarna är försenade på grund av en kylig vår och försommar fick gästerna smaka på fem olika sorters jordgubbar. På eventet fick gästerna dessutom först av alla smaka på årets bärdesserter skapade av konditormästare Jan Hedh.

Jordgubbspremiären är en efterlängtad årlig tillställning som i år hölls i Skåne på Eriksgården utanför Sjöbo. På premiären presenterades årets bärdesserter som skapats av konditormästare Jan Hedh.

– Jag älskar jordgubbar och hallon och det finns så mycket roligt att göra med dessa fantastiska svenska råvaror, därför var det extra roligt att få uppdraget att skapa årets bärdesserter, säger Jan Hedh. – Jag älskar jordgubbar och hallon och det finns så mycket roligt att göra med dessa fantastiska svenska råvaror, därför var det extra roligt att få uppdraget att skapa årets bärdesserter, säger Jan Hedh.

– Årets jordgubbsdessert består av citroncrème, jordgubbsmousse, färska jordgubbar med vit choklad som garnityr, fortsätter Jan Hedh. Att äta vit choklad är som att dansa med sin syster, inte särskilt intressant. Men tillsammans med jordgubbarna får den vita chokladen plötsligt personlighet. Den illgröna hallondesserten är en sockerbomb med höga smaker präglad av pistage och hyvlad mjölkchoklad, avslutar Jan Hedh.

Årets Jordgubbsdessert 2015 Foto: Cimon Lundberg Foto: Cimon Lundberg Årets Jordgubbsdessert 2015
Foto: Cimon Lundberg


Årets Jordgubbsdessert 2015
Citroncreme och jordgubbsmousse, toppad med färska jordgubbar och garnerad med vit choklad
Skapad av konditormästare Jan Hedh och chokladspecialist Maria Escalante
”Denna lätta och friska jordgubbsdessert passar bra att servera i glas”

10 portioner
Börja med att sätta ugnen på 230 grader

Citroncurd
2 msk citronjuice, färskpressad
Rasp av 2 citroner
80 gram osaltat smör
2 ägg
120 gram socker

Gör så här:

  • Vispa ägg och socker lätt och luftigt

  • Blanda alltsammans i en kastrull och koka upp krämen under ständig omrörning

  • Passera krämen genom en sil och kyl ner den i vattenbad så fort som möjligt


Jordgubbsmousse
200 gram jordgubbspuré
120 gram maräng (helst italiensk)
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde

Gör så här:

  • Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten i minst 10 minuter

  • Vispa jordgubbspurén med den italienska marängen till en slät kräm

  • Vänd ner den vispade grädden med hjälp av en slickepott till en lätt och luftig mousse

  • Låt vattnet rinna av gelatinbladet och smält dem i mikrovågsugn eller kastrull till en temperatur av 50 grader

  • Blanda gelatinet med 25 gram av moussen och vispa den slät med en visp. Vänd ner resten av gelatinblandningen snabbt med hjälp av en visp.


Jordgubbssockerlag till dränkning av sockerkaksbotten
100 gram jordgubbspuré
1 tsk färskpressad citron
2 msk socker

Gör så här:
Mixa med en stavmixer till en slät blandning

Rulltårtsbotten
(Sätt ugnen på 230 grader)
3 ägg
75 gram socker
3 tsk vaniljsocker
3 msk vetemjöl
3 msk maizenamjöl
6 tsk bakpulver

Gör så här:

  • Sikta vetemjöl, maizenamjöl och bakpulver på ett bakplåtspapper

  • Vispa ägg och socker lätt och luftig och vänd ner mjölblandningen

  • Stryk ut massan på en plåt med bakplåtspapper och baka gyllenbrun i 6-7 minuter

  • Strö socker på den och lägg på ett bakplåtspapper och vänd rulltårtan på ett kallt underlag så att den inte torkar på den varma plåten


 

Italiensk maräng
80 gram socker
2 msk vatten
1 tsk citronjuice
1 tsk socker

Gör så här:

  • Koka socker och vatten till 122 grader och under tiden vispa äggvita, citron och socker till maräng och tillsätt den kockande sockerlagen och vispa marängen kall på låg hastighet


Jordgubbsgelé
500 gram svenska jordgubbar
75 gram socker

Gör så här:

  • Blanda alltsammans i en bunke och sätt lock på och ställ den i en 125-gradig ugn och låt den stå i ugnen i en timme

  • Sila upp juicen genom en finmaskig sil, pressa inte på jordgubbarna utan låt saften rinna av själv

  • Mät upp hur många dl saft det finns och blötlägg 2 blad gelatin per dl avrunnen saft i kallt vatten i minst 10 minuter

  • Värm upp saften och tillsätt de avrunna gelatinbladen och rör om tills de smält

  • Kyl gelen till den börjar bli tjockflytande och pensla över jordgubbarna


Servering
Spritsa först lemoncurd i botten av glasen. Skär ut en botten av rulltårtan som passar i serveringsglaset. Doppa botten i jordgubbssockerlagen så att den är dränkt och lägga den ovanpå curden. Lägg på en eller två jordgubbar ovanpå och fyll glaset till ¾ med jordgubbsmousse och ställ dem i kyl att stelna till i en timme. Garnera ovanpå med jordgubbar och pensla med jordgubbsgelé. Dekorera med en rulle av vit choklad.

Årets Hallondessert 2015                                    Foto: Cimon Lundberg Årets Hallondessert 2015
Foto: Cimon Lundberg


Årets Hallondessert 2015
Illgrön sockerbomb präglad av pistage och hyvlad mjölkchoklad
Skapad av konditormästare Jan Hedh och chokladspecialisten Maria Escalante från Hedh & Escalante Chocolatier i Malmö.
”Kombinationen av pistage med hallon blir en elegant dessert med höga smaker”

10 portioner
Börja med att sätta ugnen på 180 grader, den behöver du till Pistache Daquoisebotten.

Pistage Bavaroise
2 dl mjölk 3-procentig
1 dl socker
40 gram skalad pistagemandel
1 vaniljstång
1 droppe bittermandelolja
Ett par stänk apelsinblomsessens
1 tsk mörk rom
2,5 gelatinblad
2 äggulor
1 dl socker
2 dl grädde

Gör så här

  • Blötlägg gelatinbladet i rikligt med kallt vatten i minst 10 minuter

  • Dela och skrapa ur vaniljstången, koka upp mjölken med vaniljstången

  • Vispa äggulorna lätta och luftiga med sockret

  • Värm upp alltsammans under ständig omrörning till 85 grader

  • Sila äggkrämen genom en finmaskig sil och tillsätt de avrunna blötlagda gelatinbladen och rör tills dom smält

  • Mixa de skalade pistaschmandlarna i en mixer till en slät puré och tillsätt bittermandelarom, apelsinblomsessens och mörk rom

  • Vispa ner pistaschpastan i äggkrämen och kyl den i vattenbad till 25 grader

  • Vispa grädden till ett fast skum och vänd ner äggkrämen i den vispade grädden i två omgångar och vispa till en slät kräm. Använd den omedelbart, annars stelnar den


Hallonsockerlag till dränkning
100 gram hallonpuré
25 gram socker
1 tsk citronjuice
Gör så här:
Mixa med en stavmixer till en slät blandning

Pistache Daquoisebotten
(Sätt ugnen på 180 grader)
1 dl mandelmjöl
1 dl florsocker
2 äggvitor
1 tsk citronjuice
1,5 msk socker
2 msk finmalda pistaschmandlar

Gör så här:

  • Mixa mandelmjöl och florsocker och pistaschmandlar

  • Vispa äggvita, citron och socker till en fast maräng och vänd ner mandelsockret i marängen

  • Spritsa bottnar till en femkronas storlek på bakplåtspapper

  • Baka dem gyllenbruna i cirka 10 minuter och låt dem kallna på plåten.


Servering
Till servering behöver du cirka 500 gram svenska hallon
Lägg ett lager hallon i botten av glaset fyll halva glaset med pistasch bavaroise. Dränk en marängbotten i hallonpuré och lägg den ovanpå. Lägg på ytterligare hallon och fyll glaset med pistasch bavaroise. Kyl desserten i en timme. Dekorera med hallon, chokladspån och pudra över florsocker.

www.barframjandet.se

Taggar

Artikel Artiklar

 

Verksamheter till försäljning