Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Annorlunda Bed & Breakfast i familjens hobbithus

 
  • Nyöppnat B&B i form av ett hobbithus.

    Nyöppnat B&B i form av ett hobbithus.

  • I det lilla Attefallshuset rymms både en dubbelsäng, spis, sittplatser och ett litet kök.

    I det lilla Attefallshuset rymms både en dubbelsäng, spis, sittplatser och ett litet kök.

  • Hotellrummet har runda former och en rund entrédörr.

    Hotellrummet har runda former och en rund entrédörr.

Föregående
Nästa
 
I Nacka har sagan blivit verklighet,  där har nämligen Fredrik Sandell byggt ett alldeles eget hobbithus. Det är ett Attefallshus som utrustats med allt som får hobbitar att trivas och Sagan om ringen-fans har redan hittat till det nyöppnade lilla hotellet.

När man duckat och klivit in genom den runda dörren möts man en miljö som skulle få vilken hobbit som helst att trivas: rustika möbler, detaljer som gamla brädor från en 1800-tals ladugård, en öppen spis murad av tegelstenar från samma århundrade och den blanka Härskarringen i en kedja.

– Jag har alltid tyckt om Tolkiens böcker och när filmerna kom blev jag förtjust i filmens miljöer, som jag tyckte stämde bra överens med det som beskrivs i böckerna. Särskilt mycket tyckte jag om hobbitarnas hus, de var murriga och mysiga, säger Fredrik Sandell.

Hobbithuset var från början tänkt som en utflyttningslägenhet för familjens döttrar när de blivit tillräckligt gamla.Familjen sökte bygglov för ett Attefallshus, men det tog tid, cirka åtta månader. Förklaringen är att området Storängen är undantaget för Attefallshus eftersom det är ett kulturminnesmärkt område. Men till slut gick det igenom och markarbetet kunde börja.

– Vi ville gräva ner det så mycket som möjligt för att slippa insyn och för att lägenheten skulle ha så lite påverkan på omgivningen som möjligt. Tanken då var att göra det modernt invändigt, men hobbitlikt på utsidan.

Men sedan tog Sagan om ringen-intresset över.
– Vi får väl avhobbitfiera det innan någon flyttar in.

Huset stod klart i somras efter cirka ett och ett halvt års byggtid. Fredrik Sandell har själv ritat huset och fungerat som byggledare.
– Största lärdomen är att man måste se helheten, men sedan dela in arbetet i små bitar för att inte känna sig överväldigad. Det har varit mycket jobb och jag har ibland känt att vi varit överambitiösa. Men nu känner jag att det varit värt all tid och pengar vi lagt ner. Alla positiva reaktioner vi fått ger energi.

Eftersom intresset varit så stort för huset har familjen valt att öppna bed and breakfast, något som kan vara bra för den som måste ge sig ut på en oväntad resa.


Text och foto: Anna Sjöström