Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Anna Spendrup om sommarens vintrender

 
Anna Spendrup har vuxit upp i en bryggerifamilj där mat och dryck alltid varit en naturlig del av vardagen. Anna har ett genuint intresse för gastronomi och drycker och hon har också vidareutbildat sig inom ämnet. Idag arbetar hon som PR- och eventmanager på Spring Wine & Spirits, ett dotterbolag till Spendrups Bryggeri. Här tipsar hon om sitt förhållande till öl och vin och om vad hon tror kommer att vara de hetaste dryckerna i sommar.

Vilka trender ser du inom vin just nu?
Generellt mer vitt och rosé. Det verkar som om svenskarna har tröttnat lite på de fylliga och något sockerstinna röda vinerna. Italien är dock fortsatt populärt som ursprung, liksom Frankrike. Inom bubbelsegmentet så råder en stark Proseccotrend, men även Cava växer. På krogen vill vi upptäcka regionala, ursprungstypiska druvor som är helt nya för oss. Ekologiska viner är ett växande segment, det är extra roligt!

Vad tror du kommer att vara populärt på uteserveringarna i sommar?
Säkert en hel del romdrinkar och fransk inspirerade roséviner. Vitt krispigt vin och öl såklart.

Vilket är ditt förhållande till vin?
Jag är fascinerad av nyanserna i vin och tycker det väldigt spännande när jag hittar matchningar med maten som lyfter upplevelsen till nya höjder. Jag har ju jobbat med öl i över 20 år och arbetat på samma sätt egentligen, men fördjupade kunskaper om vin och provningsmetodiken som jag fått med mig från studierna på Restaurangakademien gör att jag verkligen tänker på smakerna på ett annat sätt nu. Så mitt svar är att jag helst njuter mat och vin i kombination.

Vilket är ditt favorit vindistrikt för viner, just nu?
Jag har flera. Jag följer gärna årstiderna och försöker anpassa min matlagning därefter och då försöker jag givetvis även anpassa vinet på samma sätt.
Året runt är jag en skaldjursfantast, därav min passion för både franska vita som Alsace och Chablis. Just nu längtar jag till helgen då jag äter sparris och dricker tysk Riesling från en av mina favoriter S.A Prüm, det får mina smaklökar att sjunga.
Sommar vid grillen – USA, Kalifornien tummen upp!
Hösten med stek och grytor - Rioja och Rhône.

Ekologiska viner är ett växande segment, menar Anna Spendrup. Ekologiska viner är ett växande segment, menar Anna Spendrup. Foto: Richard Hammarsköld

Namn: Anna Spendrup
Ålder: 44
Utbildning: Sommelier öl och vin och barista.
Bor: Vasastan i Stockholm
Familj: Tre barn och sambo sedan tjugo år tillbaka.
Arbetar med: PR och evenemangschef på  Spring Wine & Spirits (tidigare Spendrups Vin AB). Tar bland annat  hand om producenter och gäster när de är på besök, är pressansvarig och sitter som ägare även med i styrelsen för  moderbolaget, Spendrups Bryggeri AB.

Text: Annika Rådlund Foto: Richard Hammarsköld

 

Taggar

Artikel Artiklar

 

Verksamheter till försäljning