Amanda Ledel vann SM i Pâté-Croûte
17 Sep 2024
Efter en intensiv final är det nu klart att Amanda Ledel från restaurang Voisine i Stockholm kan titulera sig som svensk mästare och representant för Sverige i Lyon, där hon tävlar mot kockar från hela världen för att ta hem VM.
–Det känns fantastiskt. Jag har lagt många sena timmar på att förfina receptet, så det känns otroligt att ha vunnit och att få representera Sverige i Lyon. Det känns extra stort att det för andra året i rad är en kvinna som åker, och att det är just Malidza som jag tar över stafettpinnen från – hon har varit ett enormt stöd hela vägen, säger vinnaren Amanda Ledel.
Inför världsfinalen i Lyon, som avgörs den 2 december, har Amanda en tydlig strategi för att återigen stå högst upp på prispallen.
–Jag måste lita på mig själv och inte tvivla. Det handlar om att fortsätta öva varje dag nu under de kommande två månaderna. Vi serverar patén på Voisine och även om vi haft en skicklig jury idag så är gästerna också en bra måttstock. Min paté kanske inte har de allra bästa smakerna eller den perfekta degen – men det är helheten som gör den så god, och det är därför jag står här som vinnare, förklarar Amanda Ledel.
Championnat du Monde de Pâté-Croûte har anordnats i den gastronomiska huvudstaden Lyon sedan 2009. Förra året deltog Sverige för första gången med Malidza Larsson som representant i finalen. Årets tävling går av stapeln den 2 december i Lyon med 14 deltagare från hela världen.
17 Sep 2024
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Topplista: Största hotellprojekten från norr till söder
Byggprojekt för miljarder.
-
Jessie Sommarström och Frida Bäcke skapar årets Nobelrätter
”Jag ser desserten till banketten som ett tillfälle att lyfta fram det som växer vilt i naturen i hopp om att vi blir fler och fler som värnar om den och vill vistas där”
-
Tävlingsgruppen som ska arbeta med Årets Kock 2025 är utsedd
Dessa kockar är med i tävlingsgruppen och tävlingsledningen:
-
Max lanserar bankettmeny med Kalix löjrom
"Med fokus på svenska smaker och fina råvaror har vi tagit fram något utöver det vanliga"
-
Färre äter lunch på restaurang
Här äts lunchen enligt en ny undersökning:
-
Människor som bakar mår bättre
Ny rapport visar fördelarna med att baka och vad som är mest populärt
-
Strawberry utökar i Skåne
Fastigheten renoveras nu till sin forna glans