Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets Rätt 2024 är framtagen av Desirée Jaks

 
Årets Rätt 2024 är framtagen av Desirée JaksDesirée Jaks lanserar Årets Rätt 2024 – Blåmussla i fyra säsonger. Årets Kock-vinnaren Desirée Jaks lanserar Årets Rätt 2024 – en klimatsmart rätt baserad på blåmusslan. I samarbete med organisationen Årets Kock har den regerande kock-vinnaren skapat Årets Rätt 2024. Rätten bygger på den filosofi som genomsyrar Desirées inställning till mat – att ta vara på det som finns tillgängligt och anpassa efter säsong.

Årets Rätt 2024 är en öppen lasagne med superhjälten från havet – blåmusslan. Desirée har tagit fram olika recept för att kunna anpassa rätten efter säsong. Först ut är vintervarianten med vitkål och gröna ärtor.

– Jag har tagit fram ett enkelt och gott grundrecept på öppen lasagne där tillbehören ändras efter säsong. Genom att endast byta ut några enstaka grönsaker är råvarorna alltid färska, tillgängliga och hållbara, säger Desirée Jaks.

Med Årets Rätt vill Desirée Jaks nå ut med budskapet om den svenska blåmusslans förträfflighet – en råvara som renar våra hav, är näringsrik och billig.

– Musslan är överlägsen annan mat från djurriket när det gäller kombinationen miljö, hälsa och smak. Musslan odlas utan tillsatser och motverkar samtidigt övergödningen i havet. Ju mer vi äter, desto bättre för både människan och jorden. Idag äter vi svenskar otroligt lite musslor per person och år trots alla fördelar som finns med råvaran – det vill jag ändra på, säger Desirée Jaks.

Desirée Jaks vill inspirera till att äta råvaror i säsong. Det är ett smart val för både hälsa, ekonomi och miljö – och som bonus smakar det bättre.

– Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer. Väljer man även svenska ekologiska råvaror blir det extra klimatsmart, säger Desirée Jaks.


Om Årets Rätt 2024:

Årets Rätt introducerades av Året Kock 2019 med syfte att skapa nya, hållbara och klassiska maträtter som inspirerar Sveriges hemmakockar. Årets Rätt skapas alltid av regerande mästaren i svensk professionell matlagning.

Årets Rätt ska:

Spegla sin tid och den skapande kockens matlagningsfilosofi. 
 Den ska kunna serveras både hemma och på restaurang. 
 Vara klimatsmart. 
 Lagas av råvaror tillgängliga i vanliga mataffärer över hela landet under större delen av året.  Om Desirée Jaks:
Desirée Jaks är Årets Kock 2023. Hon är född 1995 och bor i Stockholm. Hon har varit kreativt ansvarig på Restaurang Spesso (Stureplansgruppen). Innan dess var hon på restaurang Agrikultur där hon började som kock och avslutade som köksmästare. Hon har även jobbat på restaurang Sjön i Jönköping. Desirée var med i Stockholm Culinary team 2016 och vann OS i Erfurt i Tyskland. Desirée var medlem i Juniorkocklandslaget 2017-2018 och tävlade i VM 2018 i Luxemburg samt vann Nordic Young Chef 2018. Idag är hon medlem i Kocklandslaget som nu senast slogs om topplaceringarna i Culinary Olympics i Stuttgart.


 


Av: Annika Rådlund Källa: Årets kock

Taggar

Årets Kock Mat Nyheter