6 anledningar att fira World Vegetarian Day
24 Sep 2017
Här kommer 6 argument till mer vego i vardagen:
1. Det är bättre för hälsan att minska på rött kött. Genom att äta mer grönt mår vi mycket bättre.
2. Det är bättre för miljön — köttindustrin släpper ut stora mängder koldioxid. Genom att byta ut nötfärs mot exempelvis Quorn Färs har du med en måltid minskat koldioxidavtrycket med 90 procent.
3. Vi sparar vatten — mer än någonsin tidigare har det blivit viktigt att se över vår vattenförbrukning. Vattenfotavtrycket för Quorn Färs är en åttondel jämfört med nötkött.
4. Vi kan föda fler människor — jordens befolkning växer för varje dag och maten måste räcka åt alla. Mykoprotein som är en mikroskopisk svamp mindre än ett knappnålshuvud ger flera ton färdig Quorn.
5. Det är gott.
6. Det är enklare än många tror — Det finns massor av bra alternativ på marknaden. Med små enkla medel kan du snabbt göra vanliga kötträtter vegetariska - vips är det vego!
Två mattips från Quorn inför World vegetarian day: Lakto-ovo-vegetariska burritos proppfulla med goda texmex-smaker och ovo-vegetariska vårrullar som går att variera i oändlighet.
Vardagsfest med vegetariska familjeburritos med Quorn
Ingredienser
300 g Quorn Färs
2-3 tsk spiskummin
2 msk tomatpuré
400 g kidneybönor
200 g majskorn
4 stora tortillabröd eller 12 små
300 g riven ost (löpefri)S
Salt och Peppar
Guacamole: 2
avokados:1
grön chili: 2
vitlöksklyftor:1
lime
Salt
Till servering: Färsk koriander
Tillagning
Sätt ugnen på 200 grader.
Guacamole: Kärna ur och grovhacka avokado, chili och vitlök. Mixa med pressad lime, salt och peppar.
Stek Färs snabbt. Ta bort pannan från spisen och blanda i tomatpuré och spiskummin. Häll i bönor och majs och rör om.
Fördela färsblandningen på tortillabröden och rulla ihop.
Lägg dem i en ugnsfast form och toppa med riven ost. Kör i ugn cirka 10-12 minuter, tills osten smält och fått fin färg.
Servera med guacamole och färsk koriander.
Ovo-vegetariska vårrullar
Ingredienser:300 g Quorn Färs.
1 dl majonnäs.
½ msk japansk soja.
2 morötter.
2 gula paprikor.
2-3 vårlökar.
1 kruka koriander.
12 ark rispapper
Salt och peppar
Dip:
1 röd chili
1 msk sesamolja
2 msk japansk soja
1 msk risvinäger
2 msk rostade sesamfrön
Gör så här:
1.Lägg rispapper i blöt så de blir mjuka.
2. Stek färs snabbt. Rör ihop soja och majonnäs. Häll i färsen, salt och peppar och blanda.
3. Finstrimla morot, salladslök och paprika. Hacka koriandern.
4. Lägg grönsaker och färs på rispapper och rulla ihop.
5. Dip: Blanda ihop alla ingredienser till dippen och låt stå till servering.
6. För varma vårrullar, stek rullarna i sesamolja på medelvärme tills de fått fin färg.
24 Sep 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"