3 tips – så minskar du matsvinnet i jul
14 Dec 2017

Matsvinn är ett omfattande och ständigt växande problem och Fazer Food Services arbetar aktivt med att mäta och utreda orsakerna till matsvinnet. Informationskampanjer, portionering och noggrann uppföljning är verktyg som används för att minska matsvinnet i restaurangerna.
- Att förebygga matsvinn är ett viktigt fokusområde för Fazer Food Services och vi har uppnått vårt miljömål för 2017 – att minska matsvinnet med 3 gram per portion. Att vi har lyckats minska matsvinnet bygger på att vi ser till alla delar i arbetsprocessen. En annan starkt bidragande faktor är det stora engagemanget hos medarbetare och gäster, säger Jonny Zackrisson, kvalitets- och miljöchef Fazer Food Services.
Rekordlågt matsvinn 2017
Fazer Food Services uppvisar sitt bästa resultat någonsin i svinnmätningarna. Sedan Fazer inledde mätningar av matsvinnet 2016 har matsvinnet totalt sett minskat med 31 procent, vilket motsvarar cirka 750 ton mat. Mätningarna visar även att Fazer Food Services matsvinn i restaurangerna främst består av bikomponenter som exempelvis pasta och potatis, vilket har mindre miljöpåverkan än annan mat.
3 tips – så minskar du matsvinnet i jul
1. Mindre tallrikar – Använd mindre tallrikar vid servering, detta hjälper gästen att inte ta för stora portioner.
2. Portionering – Portionera ut julmaten till dina gäster. Börja med mindre portioner och låt gästerna hämta mer mat om de fortfarande är hungriga.
3. Matlådor – Förvandla julskinkan till en god carbonara! Matrester från julbordet blir till goda matlådor. Tänk till en extra gång innan du slänger mat.
Fazer Food Services miljömål om att minska matsvinnet går i linje med FN:s hållbarhetsmål kring hållbar konsumtion och produktion, samt Sveriges miljömål ”God bebyggd miljö”.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Fazer
Om Fazer Food Services
Fazer är ett internationellt familjeägt företag som erbjuder bageri-, konfektyr-, kex- och spannmålsprodukter samt måltids- och cafétjänster. De flesta restauranger drivs under varumärkena Amica och Fazer och från 2016 även under varumärket Tastory. Deras drygt 200 enheter i Sverige finns bland annat på företag, skolor, universitet och sjukhus samt inom äldrevård och försvar och vi är cirka 1500 anställda.
www.fazer.se
14 Dec 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Utsedd till Bästa Affärshotell och Bästa Revenue Managment
"Vi kommer ha fortsatt stort fokus på att bibehålla platsen som marknadsledare inom möten och event"
-
Undersöker möjligheter att lösa råvarubristen för surströmming
"Livsmedelsstrategin är en långsiktig tillväxtstrategi som inkluderar hela livsmedelskedjan, det vill säga primärproduktion, livsmedelsindustri, livsmedelshandel samt restauranger och storkök".
-
Veganskt mackrecept framtaget av A La Lo
Recept: Stockeld x A La Lo x bagel
-
"Mycket handlar om logistik och att bygga smarta flöden"
Intervju med Martin Montelin, ansvarig för kompetensområde Hotell & Konferens på Fojab
-
Hon är Grand Hôtels nya hotellchef
"Jag är så stolt över att vara tillbaka på Sveriges främsta lyxdestination"
-
Hotellet öppnar ett glassrum
"Det är ett nytänkande koncept"
-
Mathias Dahlgren öppnar ny restaurang på Grand Hôtel
"Det ger oss möjligheten att erbjuda en ny unik matupplevelse som jag drömt om att få sjösätta"