Vem är Sveriges bästa kontorsbarista?
15 Sep 2017
Nära fyra miljoner svenskar dricker i snitt 2,5 kaffekoppar om dagen på jobbet. Men många är idag missnöjda med kaffet på arbetsplatsen. Idag kan dock alla få gott kaffe från kaffemaskin – om maskinen hanteras på rätt sätt.
– Det är femte året vi arrangerar tävlingen och kaffet som tillreds av våra tävlingsdeltagare har varje år blivit helt fantastiskt, säger Linnea Lind marknadschef på Nestlé Professional som arrangerar Coffee Professionals Cup.
Tävlingen hålls på Friends Arena i Stockholm den 28 september.
De fem tävlande ska tillreda en kopp svart kaffe, en latte, en espresso och en egen kaffedrink. Bidragen bedöms på bland annat smak, teknisk innovation, kreativitet, presentation och kommunikation. Nytt för i år är att man tävlar i ett team om två och bedöms också på samarbetet. Hela tävlingsmomentet kräver stor noggrannhet, kunskap och erfarenhet.
Årets domare: Ida Cederlund, sensoriker på Zoégas (säkerställer smaken på Zoégas kaffe), tvåa i koppnings SM-2012, Ole J Sønstebø, Norsk kaffeinformation, European Coffee Brewing Center och Peter Hallden, konditormästare. Juryordförande i SM för bagare och svensk juryman i EM för bagare.
Syftet med tävlingen är att inspirera till godare automatkaffe. Den som ställer in kaffemaskinerna på arbetsplatsen ansvarar ofta för kaffekvaliteten till betydligt fler kaffedrickare än vad en professionell barista gör. På ett företag med några tusen anställda kan det handla om 10 000 koppar kaffe om dagen.
De maskininställningar som kan påverka kaffesmaken är exempelvis kvarnens malningsgrad, dosering, extraktionstid, syretillsättning och vattentemperatur. Det krävs dessutom olika inställningar för att lyfta unika kaffekaraktärer. Att ställa in maskinen är alltså en komplex och kreativ procedur som kräver att man kan lika mycket om smak som om teknik.
De som ska tävla i årets Coffee Professionals Cup är:
Proffsens tips: Så får du godaste automatkaffet
15 Sep 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tre svenska bransch-kvinnor leder Champagne Bureau Nordics
"Via Champagne Bureau Nordic kommer man kunna hålla sig à jour med de tallra senaste från regionen"
-
Jacy'z Hotel & Resort utsett till Sveriges bästa affärshotell
"Extra roligt är att det att vinna just detta pris eftersom vinnarna utses både av en jury och våra gäster som besökt vår destination"
-
Årets sju starkaste kontorstrender
Castellum presenterar Framtidens arbetsliv 2024 – en årlig rapport om kontorstrender.
-
Årets Rätt 2024 är framtagen av Desirée Jaks
"Att äta mat efter säsong kan vara ett sätt att tänka klimatsmart. Dessutom blir det ofta billigare och smakar mer"
-
Ystad Saltsjöbad vald till Sveriges bästa Resort
"Vi väljer att se priset som ett kvitto på att vår verksamhet besitter högkvalitativ service, innovativa konferenstjänster, nya upplevelser och kreativa evenemangslösningar"
-
Lindos Blu Luxury Hotel & Suites är världens bästa TUI-hotell
"De hotell vi erbjuder spelar en avgörande roll i skapandet av minnesvärda semestrar för våra kunder"
-
Lanserar energibesparande induktionsapparater
"Ger möjlighet till en exakt temperatur ända ner till 1°C"