Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Världsmästarens julrecept

 
Världsmästaren i bakning, Håkan Johansson på Bageri Brillo, delar med sig av goda recept på pepparkakor, saffransbullar och saffransskorpor. 

Håkan Johansson utsågs till världsmästare i Bakery Masters 2014 i kategorin ”sötebröd”. Håkan ansvarar idag för Bageri Brillo, på Skeppsbron i Stockholm, som levererar allt bröd till bl. a Stockholms Matmarknad, Riche, Taverna Brillo och Sturehof i koncernen Svenska Brasserier. Inför 2015 har Håkan tagit fram julrecept till Lucia Choklad. Lucia Choklad är en årligen återkommande glögg på Systembolaget som i år finns i beställningssortimentet.

Glöggen har en klassisk smak av glöggkryddor som kanel, kryddnejlika, kardemumma, muskot, ingefära och pomerans tillsammans med finstämd smak av choklad från rostade kakaobönor.

Världsmästaren i bakning, Håkan Johansson på Bageri Brillo, delar med sig av omåttligt goda recept på pepparkakor, saffransbullar och saffransskorpor. Världsmästaren i bakning, Håkan Johansson på Bageri Brillo, delar med sig av omåttligt goda recept på pepparkakor, saffransbullar och saffransskorpor.  Foto: Rickard Ronnerstam

Saffransdeg
av Håkan Johansson

  • 500 g Mjölk

  • 50 g Jäst

  • 1250 g Vetemjöl

  • 250 g Socker

  • 250 g Smör

  • 1 st Ägg

  • 10 g Salt

  • 1 påse Saffran


Blanda alla ingredienser i en köksmaskin ca 2 minuter långsamt. Öka hastigheten och knåda degen ca 5-6 minuter. Lägg degen i en skål och täck med plast och låt jäsa ca 30 minuter. Dela upp degen i 60 grams bitar och rulla ut lussekatter. Lägg på plåt och låt jäsa ca 1 ½ timme till 2 timmar. Sätt in i ugn på 220 grader och baka i ca 6-7 minuter. Tag ut och pensla med ett ägg.

Håkan Johanssons recept på saffransbullar. Håkan Johanssons recept på saffransbullar.

Saffransskorpor
av Håkan Johansson

  • 120 g Smör

  • 120 g Socker

  • 300 g Vetemjöl

  • 60 g Ägg

  • 2,5 g Bakpulver

  • 15 g Vaniljsocker

  • 1,5 g Hjorthornsalt

  • 1 påse Saffran

  • 50 g Hackad mörk choklad

  • 50 g Rostade hasselnötter


Blanda alla ingredienser till en deg. Dela degen i tre bitar. Rulla ut degen till plåtens längd. Baka på 200 grader i ca 20 minuter. Tag ut och låt svalna. Skär ca 1 cm skivor och lägg upp på plåt och torka i 160 grader ca 20 minuter.

Saffransskorpor av Håkan Johansson. Saffransskorpor av Håkan Johansson.

Pepparkakor
av Håkan Johansson

  • 600 g Vetemjöl

  • 300 g Socker

  • 250 g Smör

  • 75 g Grädde

  • 50 g Glögg (Lucia choklad)

  • 125 g Mörk sirap

  • 7 g Bikarbonat

  • 7 g Kanel

  • 7 g Ingefära

  • 4 g Nejlika

  • 4 g Kardemumma

  • 4 g Pomerans

  • 1 st Apelsin (rasp av skalet)


Blanda alla ingredienser till en deg. Degen ska bara gå ihop. Plasta in och lägg i kyl 2 timmar innan användning.

Pepparkakor. Håkan Johanssons pepparkakor. Foto: Rickard Ronnerstam

 

Källa: Oenoforos/Håkan Johansson

 

Taggar

Artikel Artiklar

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer