Uppdaterade miljökrav för storkök
4 Apr 2014
Sett ur ett livscykelkostnadsperspektiv är det relevant att efterfråga energieffektiv utrustning och produkter av god kvalitet.
- När man köper en apparat köper man också en energi- och underhållskostnad. Det kan bli en stor del av totalkostnaden under utrustningens livstid. Därför är det viktigt med en ordentlig behovsanalys och rätt dimensioneringar. Användarnas beteende påverkar också energianvändningen i viss grad”, säger Ylva Svedenmark, projektledare för upphandlingskriterierna för storkök på Miljöstyrningsrådet.
Miljökraven innefattar upphandlingskriterier med tillhörande förslag på verifikat. De första kraven på miljöanpassad storköksutrustning togs fram 2009. Kriterierna täcker in områdena diskmaskiner, kyl- och frysskåp, kokgrytor, ugnar, spisar, stekbord samt eluppvärmda tallriksdispensers och vagnar. Kraven kan användas vid upphandling av enstaka utrustningar eller vid nybyggnation och ombyggnation av storkök.
- Det är viktigt att ställa krav på energieffektiv utrustning och produkter av god kvalitet vid inköp. Storköksutrustning är designad för intensiv användning och för en lång livslängd”, säger Ylva Svedenmark.
Inom området är det dock inte alltid så enkelt att ställa miljö- och energikrav. I stort så saknas det gemensamma mätmetoder för energianvändning. När tillverkarna testar enligt egna standarder är det svårt att på ett rättvisande sätt jämföra utrustningen i en upphandling. För kyl- och frysskåp samt kokgrytor finns fungerande mätstandarder för energiprestanda. Även LCC-kalkyl finns utvecklad för kyl- och frysskåp. I andra fall handlar det om att ställa krav på olika typer av energi- och vattenbesparande funktioner.
Inom EU Ecodesign utvecklas för närvarande lagkrav och standarder kring energianvändningen hos diskmaskiner samt kyl- och frysskåp för storköksbruk, så kallad professionell utrustning. Dessa är dock ännu inte beslutade om eller integrerade i Miljöstyrningsrådets krav.
Förutom krav relaterade till minskad användning av energi och vatten finns krav på utrustningens kemikalieinnehåll samt krav på ljudnivåer. Vid upphandling av tjänsterna kring projektering och entreprenad (installation) av storköket kan Miljöstyrningsrådets kriterier för dessa områden användas. Vid ny- eller ombyggnad av ett storkök kan man till exempel efterfråga energismarta systemval för att minska energiförlusterna.
Miljöstyrningsrådets kriterier består av kravtext utformad för förfrågningsunderlag, samt förslag på verifikat. Kriterierna är framtagna med hjälp av en expertgrupp i enlighet med Miljöstyrningsrådets kvalitetssäkrade process.
Källa: Miljöstyrningsrådet
Läs mer om kriterierna på storköksutrustning
Läs mer om Miljöstyrningsrådets kriterieprocess
Fotnot [1] enligt beräkningar i Energimyndighetens STIL-studie (2006).
Miljöstyrningsrådet är regeringens expertorgan inom miljöanpassad och annan hållbar offentlig upphandling och ger stöd till offentliga sektorn att miljöanpassa sina inköp. Miljöstyrningsrådet utvecklar och tillhandahåller även miljöledningssystem (EMAS) och internationellt jämförbar produktrelaterad miljö- och klimatinformation (EPD®-systemet).
4 Apr 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"