Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Tommy Myllymäki är inställd på guld

 
Den 7-8 maj kommer han att representera Sverige i Bocuse d´Or, som i år arrangeras i Stockholm i samband med mässan GastroNord. Tommy, som tog ett silver i den prestigefyllda tävlingen 2011, har nu siktet inställt på guld.

Det här är förstås ett enastående tillfälle att få visa upp Sverige som matland för de 19 länder som deltar i tävlingen. Det är också en stor chans för Sverige och Tommy Myllymäki, som tog silver i Bocuse d´Or 2011.

-          Det här är den absolut finaste tävlingen man kan delta i som kock. Förra gången var allt som en dröm. Nu har jag fått en andra möjlighet att representera Sverige och har en tydlig målsättning att vinna.

I skrivande stund håller han som bäst på att ta fram tävlingsrätterna, men de offentliggörs inte förrän på tävlingsdagen.

-          I november fick vi veta att huvudråvaran för kött blir svensk unggris från Gotland med skinka, grisfot, blod och tarm. Fiskrätten är sej, ostron och blåmusslor från västkusten.

Det är första gången i tävlingens historia som samtliga huvudråvaror kommer från det land där tävlingen hålls.

Nu väntar en intensiv träningsperiod där rätterna ska finslipas. Sex dagar i veckan kommer Tommy att arbeta tillsammans med sitt team.

-          Jag lärde mig mycket från förra tävlingen och försöker ha en plan med träningen där jag satsar på kvalitativ träning och vad jag vill uppnå i stället för bara kvantitet. Sedan gäller det att ha bra logistik under tävlingen för att få till en bra presentation, säger Tommy Myllymäki.

Han satsar allt för att nå sitt mål och det märks att han är en riktig tävlingsmänniska.

-          Absolut och jag får ta och utnyttja det och hitta den energi och kraft som krävs för att vinna.

De tolv bästa i Europa-tävlingen går vidare till VM som hålls i franska Lyon, januari 2015. Oavsett hur det går för Tommy har han bestämt sig för att det här är sista tävlingen.

-          Efter vinsten i Årets kock 2007 var siktet inställt på VM, men efter det finns det inget annat jag vill ställa upp i, inte när det gäller matlagning i alla fall, säger Tommy Myllymäki.

Han syns också flitigt i tv-rutan, men stående inslag i Mitt Kök på tv4 och 2012 tog han hem segern i tv-programmet Kockarnas kamp.

-          Det är så mycket jag vill göra och när det blir för många grejer i tv är det viktigt för mig att ha en hemmabas, att kunna stå i köket och laga god mat, det ger mig inspiration och gnista att hålla igång.

Det är restaurangen Sjön som Tommy Myllymäki syftar på, som slog upp portarna den 18 december 2013.

-          Det är fantastiskt kul att ha öppnat en ny restaurang i Jönköping. Sedan är jag även delägare i Neo, Restaurang Spira, driver Julita Wärdshus utanför Katrineholm och är kreativ ledare på Sturehof, Riche och Teatergrillen i Stockholm.

På frågan hur han hinner med allt kommer ett snabbt svar.

-          Jag jobbar lite mer än alla andra.

Och sedan ett lite utförligare.

-          Jag vill hoppa på allt som känns roligt. Det känns dumt att tacka nej till saker som jag verkligen vill göra. Jag vill inte sitta där som 60-åring och ångra något som jag inte passade på att göra.

Att arbetet tar mycket tid från familjen är han medveten om och är tacksam över att ha en stöttande sambo.

-          Det blir en del tuffa perioder, men är jag i Stockholm flera dagar till exempel kan familjen följa med. Min sambo är egen företagare så hon förstår att jobbet tar tid, men jag är duktig på att vara ledig till 100 procent och vara närvarande hemma när jag inte jobbar. Då går jag hellre upp tidigare och jobbar längre andra dagar.

För Tommy handlar kock-yrket om att ha en passion för mat och dryck. Han älskar att göra andra glada med god mat och går själv ut och äter så ofta han kan.

-          Det finns inget knep hur man blir en bra kock, det gäller bara att tycka om det man gör och ha en vilja att lära sig mer.

Vad blir då nästa projekt kan man undra. För även om han lägger tävlingsmössan på hyllan så finns det många drömmar och utmaningar kvar för Tommy.

-          Jag har en dröm om att öppna ett hotell och restaurang i samma byggnad med koppling till naturen och klassisk fransk mat. Jag är väldigt intresserad av inredning också så där vill jag gärna vara med. Jag kommer också att fortsätta med andra projekt i flera olika sammanhang, avslutar Tommy Myllymäki.

Text: Jenny Marcuson

Tommy Myllymäki för Bucuse D´or 2010. Nu är det dags igen, 7-9 maj på Stockholmsmässan. Tommy Myllymäki för Bucuse D´or 2010. Nu är det dags igen, 7-9 maj på Stockholmsmässan.

 

Om Tommy Myllymäki

Ålder: 35 år.

Bor: Jönköping.

Familj: Två barn och sambo.

Restauranger: Sjön, Neo, Restaurang Spira och Julita Wärdshus.

Aktuell med: Representerar Sverige i Bocuse d´Or.

Meriter: Silver i VM 2011, seger i Årets kock 2007 och i tv-programmet Kockarnas kamp 2012.

Tips till blivande tävlingskockar: Det finns inget knep hur man blir en bra kock, det gäller bara att tycka om det man gör och ha en vilja att lära sig mer.

Drömprojekt: Att öppna ett hotell och restaurang i samma byggnad med koppling till naturen och klassisk fransk mat.

Sej var även huvudråvara för fiskrätten i den svenska uttagningen till Bocuse d´Or.   Foto: Magnus Skoglöf. Sej var även huvudråvara för fiskrätten i den svenska uttagningen till Bocuse d´Or.
Foto: Magnus Skoglöf.


 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer