Tintin Larsson vann SM i Unga Bagare
29 Mar 2017
Tintin utmärktesig med stor hantverksskicklighet, strukturerat arbete och en detaljnivå utöverdet vanliga.Tintins tema; musik syntes tydligt iskådebrödet som tog juryn med storm. Även wienerbröden utmärkte sig särskilt bland Tintins bakverk.
Juryns motivering löd: ”Med ett imponerande strukturerat arbete och otroligt engagemangskapades vackert utformade bakverk. Årets vinnare har utvecklat en hög hantverksskicklighet och kombinerar detta med ett alltigenom genomarbetat utförande. Dagens insats utlovar en framtid i dur!”
– Äntligen får jag revansch på förra årets andraplats! Jag är stolt, överrumplad och lite trött. Visst har jag tränat mycket, men det är ingen garanti för att vinna. Allt ska klaffa under några stressiga timmar. Men som tur var gjorde det det idag. Mitt tema i finalen var musik – jag har själv gått i musikskola och spelar flera instrument. Så valet var enkelt. Mina största utmaningar inför finalen var wienerbröden och inte minst skådebrödet, som jag hade problem med när jag övade. Men idag har jag bevisat att övning ger färdighet,säger Tintin Larsson, efter tävlingen.
Finalisterna hade fem timmar på sig att skapa fantasifulla och nytänkande bakverk i femkategorier: matbröd, kaffebröd, wienerbröd, skådebröd och frukostbröd. Fem jurymedlemmar bedömde bakverken efter smak, form, färg, kreativitet och teknik. Juryordförande var konditormästare Peter Halldén. SM Unga Bagare arrangerades under SM-veckan i Göteborg parallellt med Skolmästerskapenoch Årets Bagare. I årets upplaga experimenterade finalisterna mer än någonsin. Matiga wienerbröd med bland annat färskost, tomat och basilika var något som utmärkte sig. Ett nytänkande där smakkombinationerna samspelade väl med varandra.
– Årets tävling har varit ett smakprov av framtiden. Underbara smaker, kreativa former och ett hantverk på högsta nivå visar att det ser ljust ut för kommande generation bagare, säger Martin Lundell, vd för branschorganisationen Sverige bagare & konditorer.
SM Unga Bagare arrangeras av branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer och är det svenska mästerskapet för bagare upp till 23 år.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Sveriges bagare & konditorer
29 Mar 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"