Sveriges bästa julskinka utsedd i Chark-SM – tillverkas av Björk & Co från Färila
28 Okt 2016
Det var några mycket stolta medarbetare på Björks & Co från Färila i Hälsingland som tog emot vinsten i Eriksbergshallen i Göteborg.
– Det känns fantastiskt, nu inför jul och allt. Vi som ändå är ett litet företag, men vi visste att vår julskinka var riktigt bra, säger Maria Björk, vd Björk & Co.
Domarnas motivering löd: En vacker skinka med perfekt avvägning mellan sälta och sötma och en bra saftighet. En riktigt God Julskinka!
Förutom vinsten i julskinka-klassen fick de tolv kvalitetsstämplar varav tre i guld. Björk & Co’s charkprodukter säljs främst i Ica- och Coopbutiker i mellersta Sverige.
– Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Alla tävlande charkuterier har blindtestats enligt strikta kvalitetskrav av en kunnig domarpanel, för att kunna utse Sveriges bästa charkuterier, säger Susanne Ekstedt, projektledare på SP Food and Bioscience som arrangerar Chark-SM.
Syftet med tävlingen är både att bidra till att höja kvaliteten men också att göra det enklare för konsumenterna att välja riktigt bra charkuterier i butiken. Alla produkter som når den högsta kvalitetsnivån belönas med en kvalitetsstämpel i guld och bland dem utses en Svensk Mästare i varje klass. 750 charkuterier från 61 olika företag var anmälda till tävlingen. De tävlade i 16 olika klasser, alltifrån julskinka, köttbullar och hamburgare till salami och korvar av alla dess slag.
www.charksm.se
Chark-SM är Sveriges största kvalitetstävling för svensktillverkade livsmedel. Arrangemanget, som startade 2001, anordnas vartannat år och avgörs i 16 olika klasser. Charkuterierna blindtestas enligt strikta kvalitetskrav av en oberoende och kvalificerad jury med stor charkkompetens. Chark-SM 2016 arrangeras av SP Food and Bioscience CS.
Av: Annika Rådlund
28 Okt 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"