Sverige tog storslam i Nordiska Mästerskapen
13 Jun 2017
Tävlingsuppgiften bestod i att sätta ihop en 3-rätters meny som skulle lagas upp på 6 timmar och 15 minuter.
Råvarukorgen bestod av:
Förrätt: Hälleflundra, fänkål och blåmusslor
Varmrätt: Lammrostbiff & lammlever
Dessert: 2 sorters choklad, rabarber och lakrits
Placeringarna såg ut så här:
Senior:
1.Sverige
2.Norge
3.Finland
Junior:
1.Sverige
2.Finland
3.Norge
Jimmis meny
Förrätt:
Bakad hälleflundra med vitvinskokta musslor, sås på rostad hälleflundra och gräslök. Serveras med cintronkokt fänkål, blomkålspuré, picklad gurka & majonnäs på vilda örter från Lahtiregionen
Varmrätt:
Timjansstekt lammrostbiff med kålrulle fylld med rökt lammlever, rotselleripuré smaksatt med brynt smör, picklade granskott, finsk mossa & lammsås
Dessert:
Ingefärskokt rabarber med choklad & lakritspannacotta, valnötskaka med citron & lakritscurd samt creme fraiche & örtsorbet
Annies Meny
Förrätt:
Sotad hälleflundra med bakat ägg smaksatt med busselbuljong, gelé på vilda örter från Lahti serveras med beurre blanc och grön sparris
Varmrätt:
Lammrostbiff toppad med örtcrust, krämig och krispig potatis med örtsmör. Serveras med tartlett fylld med grönkål, finsk mossa, och picklade granskott samt lammsås
Dessert:
Lakritsglazead citronbavaroise med rabarbersorbet, inkokt rabarber, chokladkräm & citronsabayonne
Sverige vann också den totala lagtävlingen där även Årets servitör 2016 Gustav Cansund ingick i laget. Gustav placerade sig dock precis utanför pallen i serveringstävlingen med tack vare gott lagarbete med Annie Lundinoch Jimmi Eriksson så kunde de trots detta knipa förstaplatsen i lagtävlingen.
13 Jun 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"