Sverige tog storslam i Nordiska Mästerskapen
13 Jun 2017
Tävlingsuppgiften bestod i att sätta ihop en 3-rätters meny som skulle lagas upp på 6 timmar och 15 minuter.
Råvarukorgen bestod av:
Förrätt: Hälleflundra, fänkål och blåmusslor
Varmrätt: Lammrostbiff & lammlever
Dessert: 2 sorters choklad, rabarber och lakrits
Placeringarna såg ut så här:
Senior:
1.Sverige
2.Norge
3.Finland
Junior:
1.Sverige
2.Finland
3.Norge
Jimmis meny
Förrätt:
Bakad hälleflundra med vitvinskokta musslor, sås på rostad hälleflundra och gräslök. Serveras med cintronkokt fänkål, blomkålspuré, picklad gurka & majonnäs på vilda örter från Lahtiregionen
Varmrätt:
Timjansstekt lammrostbiff med kålrulle fylld med rökt lammlever, rotselleripuré smaksatt med brynt smör, picklade granskott, finsk mossa & lammsås
Dessert:
Ingefärskokt rabarber med choklad & lakritspannacotta, valnötskaka med citron & lakritscurd samt creme fraiche & örtsorbet
Annies Meny
Förrätt:
Sotad hälleflundra med bakat ägg smaksatt med busselbuljong, gelé på vilda örter från Lahti serveras med beurre blanc och grön sparris
Varmrätt:
Lammrostbiff toppad med örtcrust, krämig och krispig potatis med örtsmör. Serveras med tartlett fylld med grönkål, finsk mossa, och picklade granskott samt lammsås
Dessert:
Lakritsglazead citronbavaroise med rabarbersorbet, inkokt rabarber, chokladkräm & citronsabayonne
Sverige vann också den totala lagtävlingen där även Årets servitör 2016 Gustav Cansund ingick i laget. Gustav placerade sig dock precis utanför pallen i serveringstävlingen med tack vare gott lagarbete med Annie Lundinoch Jimmi Eriksson så kunde de trots detta knipa förstaplatsen i lagtävlingen.
Av: Annika Rådlund Källa: Svenska Kocklandslaget
13 Jun 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"