Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Svenska Kocklandslaget tog guld i Kalla Bordet

 
  • Svenska Kocklandslaget tog guld i Kalla Bordet

    Svenska Kocklandslaget tog guld i Kalla Bordet

Föregående
Nästa
 
Svenska Kocklandslaget är på plats I Erfurt, Tyskland för att förvara sitt guld i Culinary Olympics från 2012. På lördagskvällen belönades de med en guldmedalj i grenen ”Kalla Bordet”. 

Poängen för Kalla Bordet slås ihop med resultatet för Varma Köket som går av stapeln den 24 oktober. Det är den sammanlagda poängen som sedan avgör slutplaceringen.

Kalla bordet

Tävlingsformen ”Kalla Bordet” får man mer än ett år före tävlingen en lista avtävlingsledningen på vad bordet ska innehålla.
På Culinary Olympics i Erfurt 2016 ska följande rätter lagas:
Ett showfat
Tre olika terinner av kött eller fisk
Tre olika garnityr
Fatet ska också prydas av tre olika såser samt en sallad för åtta personer
Vidare ska det finnas fyra tapas. Två ska serveras kalla och två stycken skallserveras varma.
Det viktiga är också att dom kan ätas med fingarna och i en tugga.

Fem-­rätters festmeny

Rätterna bestämmer landslagen själva, men det ska finnas en bra bredd med allt frånfisk och skaldjur till vilt och fågel samt avslutas med en riktigt avancerad dessert.

Tre-­rätters vegetarisk meny
Med en dessert som ska kunna göras av en kock.
• Sedan ska man presentera tre styckenförrätter där två stycken ska vara kallaoch en skall vara varm
• Det ska presenteras fyra stycken desserter med olika innehåll i både texturoch smak.
• Vidare ska det presenteras fyra stycken petit fourer där det är hög teknisk nivåoch detaljer som avgör om domarna imponeras eller inte.
Dekorationen på bordet består av en skulptur i choklad och socker. Den får vara max120 cm hög och ska visa det tema som man har på bordet.
Svenska Kocklandslaget tävlar med temat ”Respect for the Resources” i CulinaryOlympics och maten på tallrikarna samt även paketeringen på bordet genomsyras avdetta.

All mat som presenteras måste enligt regelboken doppas i ett tunt lager gelé dåmaten ska stå uppe i 12 timmar på mässan. Ingenting är ätbart utan det täcks avgelé som gör att maten håller sig fräsch och ser god ut trots timmar i en varmmässhall. Svårigheten är att få de delar som ska se varma ut att vara just det då domär kalla och doppade i gele.

Maten börjar förberedas så smått redan en vecka innan presentation och doppas i gelé kvällen innan det ska visas upp på mässan.För att göra detta använder man sig av små spett men även penslar och små pincetter.Det är ett precisionsarbete och domarna bedömer även om det finns luftbubblor med mera i gelén. Det ger i så fall minuspoäng.

Domarna bedömer sedan det man kallar för ”visual taste”, det vill säga hur gott detser ut. Man tittar också på teknisk tillagning och hur man tänkt rent menymässigt.Upprepningar gillar man inte, så det gäller att inte använda samma råvaror på två ställen eller ha för många såser eller krämer som liknar varandra. 


Av: Annika Rådlund Källa: Svenska Kocklandslaget
Foto: Per Erik Berglund, Znapshot
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer