Svenska jordgubbar till midsommar
5 Jun 2013
– Vi kommer att få fram jordgubbar till midsommar! Odlarnas ansträngningar att täcka plantorna med dubbel väv tillsammans med de senaste veckornas värme har gjort underverk i jordgubbslanden, säger Calle Ericsson, ordförande för landets bärodlare.
Det var en bra vinter för jordgubbsplantorna med ett isolerande snötäcke i stora delar av landet och få plantor som frös ihjäl. Men vintern var lång och den ihållande kylan såg länge ut att hota tillgången på bär till midsommar. Dubbla fiberdukar och den senaste tidens värme har lyckats vända den dystra prognosen.
– Många odlare har redan den här veckan kunnat skörda tunnelodlade bär på friland i Skåne, Blekinge och Halland. Och tidiga sorter blommar just nu för fullt så långt norrut som i Uppland, säger Calle Ericsson. Allting pekar nu, tvärtom mot tidigare, på att vi får en helt normal skörd av jordgubbar till midsommar.
I Sverige odlas jordgubbar på cirka 2 500 hektar, en yta som motsvarar 3 500 fotbollsplaner. Den totala skörden uppgår till omkring 30 miljoner liter. Den absoluta merparten odlas på friland och är väldigt väderberoende.
– Klara, kyliga juninätter med stark frost kan slå ut skörden. Vi klarar några minusgrader med fiberduk och bevattning, men under fem minusgrader förstörs bär och blommor, säger Calle Ericsson som odlat jordgubbar över trettio år.
Foto: Annika Rådlund
5 Jun 2013
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"